Турция е изпратила 1000 войници от специалните си сили на сухопътната граница с Гърция в окръг Еврос, където напрежението расте заради струпването на мигранти, настояващи да влязат в Европа.

Това съобщи днес турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от централните гръцки всекидневници.

Импровизиран мигрантски лагер край Одрин. Снимка АП / БТА

Сойлу обясни мярката с това, че гръцката полиция и военни са отблъснали желаещите да преминат със сила, при което са били ранени 164 души. Няма независимо потвърждение на думите му.

Атина затвори тази граница миналия петък и струпа армия и полиция на нея. Гръцките власти обвиняват Анкара, че подстрекава мигрантите, за да причини на Гърция и на ЕС нова бежанска криза. 

Атинският всекидневник “Прото тема” днес показва снимки на перуки, с които твърди, че турските власти снабдявали мъжете мигранти, за да се маскират като жени. Такива перуки гръцки войници намерили в поречието на Марица, по която минава общата граница между двете държави, твърди вестникът.

Според него Турция също маркира мигрантите с номера на ръцете, за да може да проследява движението им.

Няма независимо потвърждения за верността на информацията. От началото на кризата двете страни са в очевидна информационна война, разменят си обвинения, включително - в убийства на мигранти, които после биват опровергавани.

Сойлу, цитиран от в. “Вима”, твърди, че 140 000 мигранти са преминали през Одрин към Гърция от петък насам.

Гръцките власти, цитирани от същия вестник, докладват, че се предотвратили близо 7000 опита за нелегално влизане в страната им и че при тях са били арестувани 24 души.