Елизабет Уорън възнамерява да прекрати президентската си кампания, предаде "Гардиън". След кошмарното представяне на Супервторник, в което тя завърши далеч на трето място с 28 делегати (Байдън спечели общо 380, а Бърни - 328), сенаторката бе подложена на натиск най-вече от прогресивния електорат да признае загубата си.

Приближен на сенаторката е споделил пред "Ню Йорк Таймс", че тя не възнамерява засега да подкрепя нито доскорошния си "приятел" Бърни, нито Байдън. Тя запази неутралитет и на изборите през 2016 г.

След като официално се оттегли от надпревата на първичните избори ще останат само трима кандидати - двамата фаворити Джо Байдън и Бърни Сандърс, както и маргинализираната сенаторка на Хаваите Тълси Габард, която има само 1 делегат.

Маневрирането между крайнолявото и центристкото помогна на Уорън в началото - през октомври за кратко тя дори поведе в надпреварата. След това обаче започна да се отмята от по-прогресивните си идеи и постепенно да пада в класацията.

Умерените ѝ поддръжници са основно посветени върху мисията да победят Тръмп и голяма част от тях прецениха, че ѝ липсва най-важното качество на всеки кандидат-президент - да изглежда "президентски". Така Уорън започна да губи повсеместно симпатизанти от всички нюанси на лявото.

Доскоро Уорън настояваше, че въпреки лошото представяне, ще разчита на конвенцията на Демократическата партия през юли, за да бъде избрана на второто гласуване на делегатите (когато участват и суперделегатите) като "златната среда" между умерения Байдън и радикалния Бърни.

Проблемът е, че дори най-верните почитатели на Уорън са загрижени за бъдещия облик на Демократическата партия - дали ще се задържи демократическия естаблишмънт чрез Джо Байдън, или ще стане твърде екстремна, ако себеназован социалист като Бърни Сандърс поеме волана.

Затова те започнаха да се разколебават дали си струва да пропилеят вота си за нея.

Показателно е, че на 3 март тя завърши на трето място в щата, от който е сенаторка - Масачузетс. 

Тръмп: Заради Покахонтас Бърни загуби

Американският президент побърза да се подиграе на сенаторката в "Туитър", също както направи вчера, когато от надпреварата се отказа "Мини Майк" Блумбърг.

 

 

"Елизабет "Покахонтас" Уорън, която не успя да направи нищо освен да влезе в главата на "Мини Майк", току-що се отказа от първичните избори на демократите...ТРИ ДНИ ПО-КЪСНО. Тя коства на Лудия Бърни поне Масачузетс, Минесота и Тексас. Вероятно му коства и номинацията! Завърши трета в Масачузетс."