Британското правителство е похарчило най-малко 4,4 милиарда британски лири (5,6 милиарда долара) от парите на данъкоплатците за подготовката за напускането на Европейския съюз, съобщи Националната служба за одит (NAO), цитирана от Ройтерс, предава БТА.

Това е първата подробна оценка на разходите по Брекзит. Повечето от тези пари са били похарчени за разходи за персонал, строителство на нова инфраструктура и плащания за външни консултантски услуги.

Правителството като цяло е похарчило едва 70 процента от 6,3-те милиарда лири, заделени за разходи по Брекзит. Най-малко 22 000 държавни служители са работили по Брекзит в разгара на кризата миналата година, когато през октомври Великобритания бе на ръба да излезе от ЕС без споразумение, отчита докладът, давайки представа за сътресенията, които Брекзит е причинил в администрацията.

"Този доклад за първи показва ясна картина на парите, които правителството е похарчило и за какво са били използвани те", посочи ръководителят на одиторската служба Гарет Дейвис.

Великобритания напусна ЕС в края на януари след 47 години членство в най-големия блок за свободна търговия в света. Властите трябваше да засилят обучението на митническите служители, да наемат повече персонал за договаряне на търговски споразумения и да подобрят инфраструктурата около пристанищата.

Над половината от средствата са били похарчени от три министерства - на околната среда, прехраната и развитието на селските райони, на вътрешните работи, от данъчните и митнически служби.

Одиторите уточняват, че оценката им е насочена единствено към разходите за подготовка на администрацията и не включва бъдещи разходи като 39-те милиарда лири, договорени в споразумението за раздялата с ЕС. Допълва се също, че докладът не стига до оценка на съотношението между разходите и ползите, получени от гражданите, тъй като има ограничения в информацията, предоставена от министерствата, като оценката е само на минималното ниво на държавните разходи.

Като цяло 1,9 млрд. бр. лири са били похарчени за заплащане на държавни служители, 1,5 млрд. евро са били използвани за нова инфраструктура, а 288 млн. бр. лири - за външни консултантски услуги.