Две от пробите за коронавирус, изследвани днес, са дали повторен положителен резултат. Това обяви на извънреден брифинг Националният оперативен щаб. Тази сутрин ще бъде окончателно ясно дали със сигурност става дума за болни от коронавирус пациенти, тъй като от общо 3 направени теста на всеки от тях, два дават положителен резултат, а един - отрицателен.

По-рано днес ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на щаба и директор на ВМА, съобщи, че пробите, изследвани през деня, са отрицателни, но 4 от тях се проверяват отново заради "съмнителни резултати".

Става дума за мъж на 27 години, който е в болница в Плевен и жена на 75 години - настанена в болница в Габрово. И двамата пациенти към днешна дата са добре, в предишните дни състоянието им е било по-тежко. Вече са установени лицата, с които двамата пациенти са били в контакт. Болничните отделения, в които лежат, са под карантина. Става въпрос за инфекциозни, а не за обикновени отделения.

Общият брой на конктактните лица, заедно с медицинския персонал, е около 23-25 души. Всички те ще бъдат проверени веднага.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че и двамата пациенти не отговарят напълно на профила на потенциално заразени, тъй като и двамата не са пътували в чужбина, не са били в рискови региони. 

От щаба няколко пъти повториха, че все още няма 100% потвърдени лабораторни изследвания. Те ще бъдат готови утре. В 8 ч. утре брифинг няма да има, очаква се нова информация около 10 ч. 

"Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива", обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка. За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

Към момента не е установено, ако се потвърди окончателно резултатът от положителните проби, кой е т.нар. пациент 0 - тоест как вирусът е влязъл в България.

Проф. Мутафчийски призова гражданите да не изпадат в паника, да не се презапасяват с храна и т.н., защото това няма да подобри ситуацията. Ще им помогне спазване на препоръките на здравните власти - а именно постоянно миене на ръцете (до 20 пъти на ден), педантична лична хигиена, избягване на контакти с хора, пътували в чужбина, избягване на места със струпване на много хора, избягване на публичния транспорт и т.н.

Тъй като в момента до 11 март страната е в грипна епидемия заради грип тип Б - същите мерки важат и за предпазване от него.