Бунтът на медицинските сестри ще продължи. Това стана ясно от разговор по бТВ с Мая Илиева, която е лидер на протестите, и с Милка Василева - председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Илиева, която и една от 5-те сестри, които се "барикадираха" в бившия Партиен дом, не се съгласи с твърдението, че исканията на сестрите за стартова заплата от две минимални работни заплати за страната са неизпълними.

„Неизпълними могат да кажат, когато има един баланс между заплащането. Виждате каква е ножицата. Има на много места прекалено големи заплати. Убедени сме, че в здравеопазването има достатъчни много средства, така че да бъдат покрити и нашите нужди“, коментира тя.

Според нея планът на здравните власти при нужда да бъдат командировани медицински сестри няма да сработи, защото в момента те са прекалено малко.

„Никой не казва една медицинска сестра за колко пациенти се грижи. Говорих с Габрово – нямаха нищо, нямаха обикновени маски и ръкавици. Това ли е отношението на държавата към здравните работници“, попита Илиева.

Тя посочи, че ако заразата с коронавирус се разпространи и болниците се напълнят, ще стане ясно, че медицинските сестри са изключително малко.

Милка Василева от своя страна заяви, че мерките на сестрите от петък са крайни, но имат своето обяснение.

„При условие че ние повече от 10 години пишем тонове декларации, срещи, разговори, които всъщност не дадоха искания резултат, вероятно колегите са прави. (…) Медицинските сестри са добре оценени в западния свят и държавата не направи нищо, за да ги задържи тук“, посочи Василева.