Трябва ли да носим маски за лице? Кога ще има ваксина? По-опасен ли е от сезонния грип? Хана Девлин, която пише за наука в "Гардиън" с отговори на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с коронавируса. 

Твърдение: Маските за лицето не действат

Носенето на маска за лице със сигурност не дава пълна гаранция, че няма да се разболеете - вирусите могат да се предават през очите и малки частици, известни като аерозоли, могат да проникнат през маските. Маските са ефективни, когато става дума за капки, които са основният път за предаването на коронавируса и според някои изследвания защитата нараства пет пъти с маска спрямо незащитено лице, при други проучвания е установено по-ниско ниво на полезност.

Ако се окажете в близък контакт с някой, който е заразен, маската помага за предпазването. Ако покажете симптоми на коронавирус или сте диагностицирани с него, носенето на маска може да защити другите хора. Маските са от изключително значение за здравните и социалните работници, които се грижат за пациенти, те се препоръчват и за членове на семействата, които се грижат за някой, който е болен - в идеалния случай и пациентът, и хората, които се грижат за него, трябва да са с маски.

Но маските няма особено да помогнат и няма смисъл да се носят, докато просто се движите из града или се возите на автобус, така че няма нужда от презапасяване.

Твърдение: Мутира в по-смъртоносен щам

Всички вируси с времето мутират и в това отношение вирусът на COVID-19 не е по-различен. Колко разпространен е даден щам зависи от естествения подбор - тези версии, които могат най-бързо да навлязат и да се настанят в тялото ще бъдат "най-успешните". Това не означава непременно, че ще са и най-смъртоносни за хората, тъй като вирусите, които убиват хора бързо или ги разболяват тежко, е по-малко вероятно да са силно заразни.

Генетичните анализи на китайските учени на 103 проби на вируса, взети от пациенти от Ухан и от други градове, предполага, че има два основни щама -  L и S. Въпреки че  L  е преобладаващ, изглежда, че щамът S на вируса е първичният.

Екипът, който работи над това изследване, има хипотезата, че това може би означава, че  щамът L е по-агресивен, или че се предава по-лесно, или че по-бързо се репликира вътре в тялото. Но тази теория на тази етап е спекулативна - все още няма директно сравнение, за да се види дали хората, които се заразяват от едната версия на вируса са по-склонни да го преболедуват лесно, или страдат от по-тежки симптоми.

Твърдение: Не е по-опасен от зимния грип

Голяма част от хората, които се разболяват, няма да изпитат нищо по-различно отколко симптомите за сезонния грип, но цялостният профил на болестта, вкл. и коефициентът на смъртност, изглеждат по-сериозно. В началото на епидемията нивото на смъртност може да е надценено, защото много от по-леките случаи не са били регистрирани. Но през тази седмица есперт на СЗО предположи, че това не се е случило с този коронавирус. Брус Ейлорд, който ръководеше международна мисия до Китай, за да проучи екипът му вируса и начина, по който действа страната, казва, че доказателствата не предполагат, че виждаме само върха на айсберга. Т. е. сегашните оценки от грубо 1% смъртност са точни. Така COVID-19 става 10 пъти по-смъртоносен от сезонния грип, който според оценки убива между 290 хил. и 650 хил. души годишно по света.

Твърдение: Убива само върастните, така че младите хора да са спокойни

Повечето хора, които не са възрастни и нямат съпътстващи тежки болести няма да се разболеят тежко. Но все пак има немалък риск да се стигне до сериозни респираторни проблеми в по-голяма степен отколкото при сезонния грип, освен това има и други групи, които са в сериозен риск - здравните работници, например, които са много уязвими, защото са в пряк досег с много болни. За младите, здрави хора е важно, когато имат симптоми да съобщят за тях, да следват освен това инструкциите за карантина. Всичко това ще има съществена роля за защитата на по-уязвимите групи в обществото, както и да се проследи траекторията на епидемията.

Твърдение: Трябва да си със заразен човек за 10 минути

Възможно е заразата да се предаде и чрез по-кратко общуване или дори от заразени повърхности, въпреки че се смята, че това е по-рядко случващ се начин за предаване на инфекцията.

Твърдение: Ще има ваксина до няколко месеца

Работата по ваксината продължава като няколко екипа сега извършват тестове на животни. Но изпитанията преди да се създаде ваксина, която да се продава, са дълъг процес, който преминава през няколко етапа, като е важно да се отчетат дори и най-редките странични ефекти. Появата на масова ваксина едва ли ще стане преди година и това е краткият срок.

Твърдение: Ако се обяви пандемия, няма друго какво да направим, за да спрем разпространението

Пандемията се дефинира като разпространена в цял свят нова болест, но точният праг, за да се обяви пандемия, е доста неясно дефиниран. Всъщност действията, които се предприемат няма да се променят, независимо от това дали СЗО обяви или не обяви пандемия. Мерките се на насочени просто към елиминиране на болестта. Отлагането на избухването на епидемия или ограничаването на нейния пик са много важни, за да се даде възможност на здравните системи да се справят с внезапен бум на пациенти.