От четири години има българска разработка на специална микромолекула за коронавируси от различни типове, която до момента давала положителни резултати. Българската академия на науките пък е открила как да "имплементира" активен въглен в предпазните маски, който бил извлечен от костилките на кайсии.

Това отчетоха днес от "София тех парк" и от БАН, чийто представители бяха поканени за целта на заседанието на Министерския съвет (МС). На него дълго се говори за мерките, които държавата взима за предпазване от коронавируса. А журналистите ги изпитаха и "на гърба си". На входа на всеки от тях бе измерена температурата, бяха им раздадени маски и антибактериални гелове и чак след това бяха допуснати до заседателната зала. Маски обаче нямаха премиерът и министрите.

От БАН отчетоха, че правят разработки за подобряване на качеството на маските българско производство, в т.ч. на "нано ниво" в института за полимери. От думите на премиера Бойко Борисов пък стана ясно, че "няма активен въглен никъде" (за маските), но пък в БАН са намерили решение. Извлекли са активен въглен като отпаден продукт от костилките на кайсии, обясниха от Академията. Оттам посочиха, че имат необходимото финансиране от 6 милиона лева и могат да предоставят количество за българските производители за внедряване в маските. На което Борисов заръча БАН, съвместно с министрите на икономиката и здравеопазването Емил Караниколов и Кирил Ананиев "докато изпият едно кафе" да направят връзка с компаниите.

От "София тех парк" пък обявиха, че работят с фирми, разработили молекула за лечение на коронавирус. Една от компаниите от четири години разработвала специална микромолекула за коронавируси от различни типове и до момента има положителни сертификати от лаборатории в САЩ и Белгия. До два месеца може да се започнат клиничните изпитания за тази молекула. Това е българска разработка, подчертаха от научно-технологическия парк.

Очаква се и до края на годината да заработи българския суперкомпютър, който е част от европейската мрежа. С пускането му можело да се моделират критични ситуации.

Премиерът пък допълни, че тази нощ е била заловена контрабандна пратка от 7000 маски на границата - които вече са забранени за износ. Днес се чакали и два тира със защитни облекла от Турция.