Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на първото си посещение в град Ухан, Централен Китай, от началото на епидемията на коронавируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Докато заразата взе глобални размери, посещението на китайския президент се приема като знак, че страната му е на път да се пребори с нея, отбелязва "Вашингтон пост".

Епидемията на коронавируса е на практика овладяна, заяви Си, цитиран от Франс прес и ДПА.

"Налице са първите резултати по стабилизиране на ситуацията и обръщане на тенденцията в Ухан и Хубей", каза Си, цитиран от китайската информационна агенция Синхуа.

Значителното намаляване на броя на новите заразявания е признак, че драстичните мерки, предприети от китайските власти за борба с коронавируса, дават резултат, отбелязва Франс прес.

Височайшата визита идва в момент, когато значително намалява броят на новите заразявания в Китай през последните седмици. Това показва, че драстичните мерки за борба с коронавируса, предприети от китайските власти, дават резултат.

Си, носещ хирургическа маска, пристигна със самолет в столицата на провинция Хубей, в която повечето населени места са под карантина от края на януари. Той направи инспекция на предприетите в Ухан мерки за борба с вируса и разговаря с лекари, военни, полицаи, социални работници, доброволци, пациенти и обикновени жители.

Си приветства по видеовръзка медицински работници в болница в Ухан. Снимка АП / БТА

Новият коронавирус се появи през декември в Ухан, а след това започна да се разпространява в останалите части на Китай и в чужбина. С вируса се заразиха над 110 000 души по целия свят, а смъртните случаи са около 4000, повечето от които в Китай.

Броят на ежедневните нови заразявания в Китай спада от ден на ден. Властите съобщиха днес само за 19 нови болни - най-ниската стойност, регистрирана от 21 януари.

Седемнадесет от новите заразени са в Ухан, а другите двама са пристигнали от чужбина. За сравнение, през миналия месец стотици хора се заразяваха с вируса всеки ден.