Коронавирусът даде нови основания на собствениците на заведения да поискат облекчения за бранша. 

Днес от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българска асоциация на заведенията (БАЗ) излязоха с отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателина на всички парламентарни групи, в което настояват за "подкрепа за засегнатите бизнеси". А те били засегнати осезаемо с обявлението, че вече има регистрирани случаи на заразени с коронавирус и у нас. Имало отлив от клиенти, отменени резервации и пр. Затова и от бранша вещаят мрачен сценарий на фалити.

Писмото не е подкрепено с финансова обосновка, нито се набелязват конкретни мерки. Посочва се обаче как в Италия, най-засегнатата държава в Европа, държавата подкрепя финансово с 4,5 милиарда евро най-засегнатите бизнеси, както и че "в момента там не се дължат данъци, осигуровки, при пълни условия на форсмажор".

"Само за първите 48 часа от новината за наличие на заразени от вируса на територията на страната, е регистриран сериозен спад на посещения на заведения за хранене и развлечения, отмяна на направени резервации и изтегляне на платено капаро, което ще причини сериозни загуби на бранша, а на фона на цялостното му състояние, може да се случат и масови фалити.

По информация от НСИ, нашият бранш дава над 20 милиарда лева добавена стойност годишно и осигурява прехраната на стотици хиляди, заети в сектора.

За щастие, у нас положението е различно (спрямо Италия, б.р.), но именно превенцията ще доведе до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще предизвика невъзможност фирмите да се издължат към бюджета, НОИ и здравната каса.

От името на нашите членове, се обръщаме към Вас с молба за адекватна реакция. Засегнатите бизнеси трябва да бъдат подкрепени", пишат двете сдружения.

В средата на декември от БАЗ поискаха и по-нисък ДДС, както и тнар. бакшиш да бъде законово регламентиран и да се начислява задължително.

Първоначалната заявна бе ДДС да падне до 9 на сто, каквото е изключението сега за сектора на туризма (ДДС иначе е 20%). Мотивът бе, че ресторантьорството е неизменна част от туризма, следователно трябвало да падне ДДС за всички храни и напитки без акцизните. После пък стана ясно, че от асоциацията настояват даже не за 9 на сто, а за 5.

Относно бакшишът искането е той да е 8 на сто.