Сянката на рецесия надвисва на света, след като главни икономики бяха парализирани от мерките против разпространението на коронавируса, а борсовите индекси и цените на петрола се сринаха, предават днес международните медии.

"Ако се съди по поведението на пазарите, ни предстои не просто рецесия, а отслабена икономика за дълги години напред", пише днес в  "Ню Йорк таймс" Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

Кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, ще доведе до рецесия в Германия, прогнозира днес Клеменс Фюст, ръководителят на влиятелния институт за икономическо развитие Ифо, цитиран от Ройтерс.

Фюст каза пред телевизионния канал "Зюдвеструндфунк" , че според него светът е на ръба на икономическа криза, и че са налице паралели с 2008 г., когато избухна финансовата криза.

Икономистите на ООН заявиха, че кризата, провокирана от коронавируса, може да струва на света тази година между един и два трилиона долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В ново изследване Конференцията на ООН за търговия и развитие твърди, че епидемията от коронавируса, която създава трудности за икономиката и всекидневния живот в много страни, ще провокира рецесия в някои държави и забавяне на световния икономически растеж под 2,5 процента. Тази стойност е индикация, че глобалната икономика се намира на прага на рецесията, отбелязва Франс прес.

"Прогнозираме забавяне на световната икономика под два процента тази година", което означава загуба от порядъка на един трилион долара, заяви на пресконференция Ричард Козул-Райт, ръководител на отдела за глобализация и стратегии за развитие на Конференцията на ООН за търговия и развитие.

"Истинският въпрос е дали тази прогноза няма да се окаже донякъде оптимистична", допълни той, като уточни, че е възможно щетите да достигнат два трилиона долара.

Загубата на доверието на потребителите и инвеститорите, забавянето на глобалното търсене, увеличаването на задлъжнялостта, нервните пазари - всичко това вещае лоши перспективи за световната икономика и може да доведе до катастрофален сценарий с повсеместна неплатежоспособност и срив в стойността на активите, подчерта Козул-Райт.

Ако този сценарий се сбъдне, най-засегнати ще бъдат икономиките на страните износителки на петрол и други суровини, както и на държавите, създали тесни връзки с тях.

Срокът и мащабът на кризата ще зависят от разпространението на вируса, от времето, необходимо за намиране на ваксина, от това колко е притеснено населението и от мерките, които се предприемат за овладяване на епидемията, отбелязват икономистите на ООН.

Япония обяви днес втори пакет от мерки на стойност 4 милиарда долара, предназначени основно за подкрепа на малките и средни предприятия, които са засегнати от разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Пакетът предвижда държавата да похарчи 430,8 милиарда йени или 4,1 милиарда долара за стимулиране на икономиката. Той сочи под колко силен натиск са политиците да действат в подкрепа на крехкия растеж и колко значителен е рискът от корпоративни фалити заради анулирането на събития и срив в туризма, коментира агенцията.

Либерали нападат самоуверения Тръмп

В статията си Кругман критикува остро президента Доналд Тръмп заради самоуверената му поза пред ефектите на епидемията.

"Тръмп не може да понесе истината, останалата част от десницата в Америка - също" е заглавието на текста "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.  Той е посветен на поведението на президента на САЩ на фона на разпространението на коронавируса из страната.

През уикенда Доналд Тръмп за пореден път заяви, че коронавирусът е под пълен контрол и че всички твърдения за противното се дължат на лъжливи медии, припомня Кругман и пита реторично дали някой може да преброи колко пъти досега президентът е казвал неистини.

Стигнали сме до точката, в която уверенията на Тръмп, че всичко е прекрасно всъщност засилват паниката, защото показват колкото дълбоки са неговите заблуди. И докато той хвали себе си в "Туитър", световните пазари са в свободно падане, посочва авторът.

По думите му най-добрият индикатор за срива на доверието не е пропукването на цените на фондовите борси, а случващото се с лихвените проценти, спаднали почти толкова ниско и толкова бързо, както през финансовата криза през 2008 г., смята авторът.

Според него настоящото положение е по-зле отколкото през 2008 г., защото тогава САЩ са имали ръководители, които поне са осъзнали сериозността на кризата, а не са я пренебрегнали като някаква либерална конспирация.

В. "Вашингтон пост" констатира, че вчерашният понеделник е бил един от най-рисковите дни досега в мандата на Тръмп.

Той първо изстреля залп от коментари, които се опитват да вдъхнат доверие, че неговата администрация е в състояние да спре разпространението на короновируса. Но те не успокоиха финансовите пазари.

Привечер обаче Тръмп за момент изглеждаше смирен пред турбуленциите и предложи куп спешни мерки в подкрепа на икономиката.

Пазарите се стабилизират

Азиатските фондови борси се възстановиха във вторник от рекордно падналите стойности, предаде АП. Това стана, след като фючърсите в САЩ се повишиха, защото  президентът Доналд Тръмп съобщи, че ще поиска от Конгреса намаляване на данъците и други облекчителни мерки.

Цените на петрола също възстановиха част от загубите си при рекордното понижение в понеделник.

Основният индекс на Китай се повиши с 1,7%, а в Токио се вдигна с 0,9%. Хонконг се повиши с 1,9%, а Сидни спечели 3,1%.

На Уолстрийт, който претърпя най-големия си еднодневен спад след глобалната криза през 2008 г. в понеделник, борсовите фючърси се повишиха след съобщението на Тръмп.

Глобалното разпродаване в понеделник отрази тревога заради нарастващите икономически щети от коронавируса. Нарастващите загуби и бягството на инвеститорите в безопасното убежище на облигациите подхранват предупрежденията, че глобалната икономика, която вече показва признаци на охлаждане, може да се насочи към рецесия, коментира АП.

Спадът в цените на акциите в САЩ в понеделник беше толкова рязък, че предизвика първото спиране на търговията на Уолстрийт от повече от две десетилетия. 

„Това не е като финансовата криза, при която не знаем дали краят е в полезрението“, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин. „Тук става въпрос за осигуряване на подходящи инструменти и ликвидност, с които да изкарати през следващите няколко месеца.“

Във вторник индексът Shanghai Composite се повиши до 2 994,03, а Nikkei 225 в Токио - до 19 867,12. Хонгконгският Hang Seng се изкачи до 25 519,11. Kospi в Сеул добави 0,4% до 1 962,93, а S&P-ASX 200 в Сидни се повиши до 5 939,60.

Американският суров петрол си върна 7,5%, или 2,33 долара, до 33,46 долара за барел при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса. Той загуби 25% в понеделник до 31,13 долара за барел.

Петролът тип Брент, стандарт за международните цени на петрола, натрупа 8%, или 2,75 долара до 37,10 долара за барел в Лондон.