Паметникът на връх "Бузлуджа", където БСП организира всяка година своя национален събор, не е успял през февруари да получи статут на недвижима културна ценности от "национално значение". И причината за това се оказват здравословни причини на цял експертен колектив, участвал в оценката на паметника. Това става известно от писмен отговор на министъра на културата Боил Банов до депутата на БСП Георги Гьоков. От години паметникът на връх "Бузлуджа" е с особен статут. 

През септември 2011 г. първият кабинет на Бойко Борисов взе решение да прехвърли безвъзмездно правото на собственост на БСП върху комплекса на вр. "Бузлуджа". Малко след това обаче от "Позитано" 20 обявиха, че нямат 15 млн. лв., за да възстановят паметника. 

През юни 2017 г. беше направен втори опит левицата да влезе във владение. По това време обаче се появи друга пречка - промени в Закона за държавна собственост, гласувани по-рано същата година. Те забраниха юридически лица, неправителствени организации и партии да могат да получават безвъзмездно като собственост имоти-държавна собственост. 

Тогава от правителството обясниха, че при заявено желание от БСП и след решение на Министерски съвет, може да се предостави възможност левицата да ползва безвъзмездно комплекса за срок не по-дълъг от 10 години. Като тази форма на стопанисване дава права за реализиране на инвестиционно намерение. Но и този вариант не удовлетвори социалистите. 

Така паметникът на Бузлуджа продължава да е все още собственост на Областната управа в Стара Загора.

Според отговора на министъра на културата Боил Банов от март тази година директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е внесъл предложение за предоставяне на статут с "класификация на архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от ново време и с категория "национално значение". Били уведомени и всички заинтересовани лица, на които са им изпратени покани, а на 20 февруари 2020 г. е насрочено и заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. 

„Дни преди заседанието, експертният колектив, извършил проучването, уведомява Министерството на културата, че не може да присъства, поради здравословни причини. Разглеждането на предложението за предоставяне на статут на Дом-паметник на връх "Бузлуджа" е отложено", посочва министър Банов. 

И допълва, че същевременно е започнала процедура по определяне на режими за опазване на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". 

В писмената кореспонденция между Банов и Гьоков се припомня и това, че паметникът "Бузлуджа" е избран да получи от американската фондация "Getty" 185 000 долара в рамките на програмата "Keeping It Modern". 

"Нашият уникален и внушителен монумент, който се руши, наскоро спечели финансиране с още 10 сгради по света по програма за опазване на паметници на модерната архитектура", отбелязва Георги Гьоков. 

Депутатът пита министъра как ще се харчат средствата, отпуснати от американската дондация "Getty"? И какви са намеренията и плановете на министерството на културата за бъдещетно на "уникалния паметник". 

А Банов отговаря:

"Във връзка с Ваш въпрос, относно намерения и планове на Министерството за бъдещето на уникалния паметник, Ви информирам, че Министерството на културата не разполага с акт за собственост, с предоставени права на управление на Дом-паметник на връх „Бузлуджа“ и въпросът следва да бъде отнесен към собственика".