Световният сектор на бизнес пътуванията се очаква да загуби приходи от около 820 милиарда долара, близо половината от които в Китай, заради корпоративните ограничения за командировки в резултат на епидемията от коронавирус. Това прогнозира Световната асоциация за бизнес пътувания (GBTA), цитирана от Ройтерс, предава БТА. 

Азиатското направление е най-силно засегнато, като три от четири компании съобщават, че са отменили или отложили всички или повечето бизнес пътувания до Китай, Хонконг, Тайван и други азиатско-тихоокеански страни, сочи изследване на браншовата организация.

Най-новата й оценка е доста по-висока от февруарската прогноза за загуби в размер на 560 милиарда долара.

Бързо разпространяващият се вирус, тръгнал от централния китайски град Ухан, отне живота на над 4000 души, повечето в Китай, нарушавайки бизнеса по света, припомня Ройтерс.

"Влиянието върху сектора на бизнес пътуванията и върху по-широката икономика не може да се подценява", предупреди главният оперативен директор на асоциацията Скот Соломбрино.

Очаква се Китай, който отчита срив от 95 процента на бизнес пътуванията след епидемията, да загуби 404,1 милиарда долара приходи, следван от Европа със 190,5 милиарда долара.

Авиокомпаниите и хотелиерите, които обикновено печелят най-много от коропоративните разходи, понесоха голям удар заради продължаващото разпространение на вируса, отбелязва групата.