Изненадващо решение на Европейската централна банка - основната лихва няма да бъде променена, съобщават световните агенции. Решението от срещата днес идва на фона на засилените очаквания точно за обратното действие. Инвеститорите очакваха мярката като опит за овладяване на щетите от влиянието на епидемията от коронавирус. Така лихвите остават в сегашните си нива - основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0.25% и -0.50%. 

След днешната среща бяха обявени допълнтелни операции за дългосрочно финансиране, за да се осигури подкрепа за ликвидност на финансовата стабилност на еврозоната.

Централната европейска банка ще похарчи и допълнителни 120 млрд. евро до края на годината за покупка на облигации. На практика - това са новонапеяатани пари, които ще бъдат пуснати в обращение на европейските икономики. Обявена е и програма за евтини кредити за банките, която ще бъде с лихва дори по-ниска от 0,75%. Банките получават и временно намаляване на капиталовите изисквания, за да продължат да отдават кредити на малките и средните предприятия. За тях също са предвидени финансови стимули, особено за тези, които могат да докажат, че са тежко засегнати от епидемията.

"Коронавирусът е значителен шок за нашите икономики. Банките трябва да бъдат в готовност да продължат да финансират домакинствата и компаниите, изпитващи временни затруднения. Мерките, обявени днес, са с цел да подкрепят дейността на банките в служба на икономиката и са насочени към операционните предизвикателства, включително натиска към техните служители", заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ.

Новината идва на фона на вече обявените 25 млрд. евро, които ще бъдат отпуснати за борба с последиците от заразата. Въпреки всичко ЕЦБ остава сравнително спокойна. За разлика от нея по-драстични мерки предприеха Федералния резерв на САЩ и Банк ъф Ингланд, които вече понижиха лихвените си проценти. 

Кристин Лагард - управляващ директо на ЕЦБ, обяви вчера, че Европа ще рискува много, ако лидерите на страните-членки не предприемат спешни действия срещу последиците на заразата и призова към повече харчене. 

В крайна сметка се оказва, че експертите, които предупреждаха ЕЦБ, че прекомерното сваляне на лихвения процент преди да е настъпила сериозна криза, ще я остави без много инструменти за реакция при истинска такава, се оказаха прави. 

Пазарите реагираха мигновено и еврото загуби част от стойността в търговията спрямо долара. Неочакваното решение за запазване на  лихвите накара инвеститорите да се хврълят в изкупуване на щатската валута.