Най-засегнатите от разпространението на коронавируса държави предприемат спешни мерки за стимулиране на икономиките си, предават световните агенции, цитирани от БТА.

САЩ

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ изненадващо обяви понижение на лихвите с половин процентен пункт като част от мерките срещу отражението на коронавируса, предаде Ройтерс.

В съобщение на централната банка е посочено, че лихвите се намаляват с 0,5 процентни пункта до диапазона от 1,00 до 1,25 на сто.

"Основите на американската икономика остават здрави. При все това коронавирусът поражда все по-големи рискове за икономическата активност. Предвид тези рискове и в подкрепа на постигането на целите за максимална трудова заетост и стабилност на цените, комитетът по паричната политика реши днес да намали лихвения диапазон на федералните лихвени проценти", се казва в съобщението.

Решението на УФР да понижи лихвите преди следващото си заседание на 17 и 18 март отразява спешния характер, по който институцията оценява необходимостта да реагира за предотвратяване на възможността от световна рецесия, отбелязва Ройтерс.

Основните индекси на Уолстрийт тръгнаха нагоре веднага след съобщението на УФР за понижаване на лихвите с половин процентен пункт като спешна мярка за борба с отражението на коронавируса.

Промишленият индекс Дау Джоунс прибави 319,24 пункта или 1,20 процента до 27 022,56 пункта. По-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 нарасна с 38,33 пункта или 1,24 на сто до 3128,56, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши със 100,59 пункта или 1,12 процента до 9052,75 пункта.

Все пак министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че очаква краткосрочно отражение на коронавируса върху икономиката на страната и че ситуацията е много по-различна, отколкото по време на финансовата криза през 2008 година. Мнучин посочи, че ще обмисли всички възможности за подпомагане на засегнатите от епидемията сфери от икономиката и че ведомството му може да препоръча специални действия в помощ на малките и средни предприятия. Финансовият министър добави, че САЩ не обмислят понижаване на митата за китайски стоки в отговор на бързо разпространяващата се зараза. 

Г-7 оказва помощ

Страните от Г-7 са готови да използват всички подходящи мерки за намаляване на икономическото отражение от коронавируса и по-специално да вземат бюджетни мерки, пъ к се казва в декларация на министрите на финансите и централните банкери от групата, цитирано от световните агенции.

Министрите на финансите от Г-7 са готови да действат, включително да вземат бюджетни мерки. Централните банкери от своя страна се ангажират да продължат да изпълняват мандатите си, т. е. да подкрепят стабилността на цените и икономическия растеж, поддържайки в същото време устойчивостта на финансовата система. Освен това те са в готовност да си сътрудничат отново по подходящи и ефикасни мерки.

В декларацията се приветства готовността на Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и други финансови институции да окажат помощ в борбата със заразата. Тази година САЩ председателстват групата на седемте най-богати страни на планетата (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), които заедно представляват около 65 процента от световния БВП.

Япония

Японският премиер Шиндзо Абе обяви днес, че ако се наложи, правителството му е готово да приложи още фискални стимули, за да защити вече крехката икономика от негативните последици от коронавируса.

Абе, който е критикуван за управлението на кризата, се ангажира през идните няколко седмици да насочи усилията си към овладяване на вируса в Япония, където броят на заразените доближи 100, а 12 души починаха.

Епидемията избухна в критичен период за Япония, засилвайки опасността от отрицателен икономически растеж през второто тримесечие, в момент когато страната се готви да бъде домакин на летните олимпийски игри през юли и август.

"За да предотвратим различни рискове, вече изготвихме разходен пакет, финансиран с допълнителен бюджет за текущата финансова година, приключваща през март, и с бюджета за следващата година", каза Абе пред парламента.

И управителят на Банк ъв Джапан (Bank of Japan) Харухико Курода изрази готовността на централната банка да стабилизира пазарите, ако се наложи.

Великобритания

И Банк ъв Ингланд (Bank of England) обяви днес, че ще вземе всички необходими мерки, за да подкрепи бизнеса във Великобритания, подложен на натиска на епидемията от новия коронавирус. Това заяви днес управителят на банката Марк Карни, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Ролята на Банк ъв Ингланд е да подпомага компаниите и британските домакинства да се справят с икономическия шок, който би могъл да се окаже силен, но в крайна сметка ще бъде временен, заяви Карни при изслушване в парламента. Следим внимателно ситуацията и имаме грижата всички необходими спешни планове да бъдат задействани, допълни централният банкер, който на 16 март ще предаде поста на Андрю Бейли.

Паралелно днес от британското правителство обявиха, че е възможно до 20 процента от работната сила на страната да бъдат едновременно заразени с новия коронавирус в пиковите седмици от епидемията. В плана на правителството за борба с коронавируса все пак се отбелязва, че това е един от крайните сценарии.

Ако в полицията настъпи значителен недостиг на хора, полицейската работа ще се съсредоточи върху тежките престъпления и поддържането на обществения ред. Британската армия има готовност да окаже подкрепа на полицията в поддържането на обществения ред.

В плана се предвиждат ситуации като затваряне на училища и работа от дома при висока степен за заразяване. На фирмите ще се даде допълнително време за плащане на данъци, ако те се изправят пред краткосрочен недостиг на налични средства. Също така може да се препоръча да се избягват незадължителни пътувания. Целта е да се отложи пикът на епидемията за по-късен период на годината, когато времето е по-топло и здравните служби не са натоварени с обичайните зимни заболявания. Това също така ще даде повече време за изпробване на лекарства и изготвяне на ваксина, посочва правителството.

Южна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин обяви "война" на коронавируса и постави под постоянна тревога правителствени агенции, след като броят на заразените с новия коронавирус превиши 5000, предаде Франс прес.

Южна Корея преживява през последните десетина дни бум на броя на заразените. Това доведе до отмяната или отлагането на редица културни и спортни събития, а ваканциите в училищата и детските градини бяха удължени с три седмици.

Централната банка преразгледа към спад прогнозите си за растежа на 12-ата икономика в света с мотива, че епидемията ще окаже натиск върху потреблението и износа.

Мун обяви, че правителството ще инжектира над 30 трилиона вона (22,5 милиарда евро), за да помогне на икономиката да се справи с тази тежка по думите му ситуация.

"Цялата страна поведе война срещу инфекциозната болест", заяви южнокорейският президент, който разпореди на някои правителствени агенции да работят денонощно.

Днес бяха регистрирани нови 851 случаи на заразени с коронавируса и общият им брой в страната достигна 5186, отбеляза АФП.

Малайзия

Малайзийската централна банка (Bank Negara Malaysia) днес намали водещата си лихва с 0,25 процентни пункта до 2,5 процента, позовавайки се на влошаването на икономическите условия от вирусната епидемия във все повече страни, предаде Асошиейтед прес.

Банката очаква икономическият растеж да бъде в застой през текущото тримесечие, след като туризмът и потребителските разходи понеса удар от по-слабото търсене.

Пакетът със стимули за 2020 година ще осигури известна подкрепа и за икономическата активност, посочва в изявление централната банка, имайки предвид финансирането за 3,3 милиарда рингита (780 милиона долара), обявено миналата седмица наред с други мерки в подкрепа на малкия и средния бизнес и за насърчаване на инвестициите.

Австралия

Австралийската централна банка също по-рано днес понижи основната си лихва с четвърт процентен пункт до рекордния минимум от 0,5 на сто в отговор на икономическите сътресения, предизвикани от епидемията, информираха Асошиейтед прес и Ройтерс. Това е първата такава стъпка на институцията от октомври миналата година. Австралийската икономика, оценявана на 1,3 трилиона щатски долара, вероятно също е изпаднала в стагнация през първото тримесечие.

На 17 февруари Китайската народна банка коригира лихвата си по едногодишните кредити за финансовите институции като част от усилията в подкрепа на икономиката, парализирана от епидемията от новия коронавирус. На търговските банки в Китай бяха предложени 200 милиарда юана под формата на кредитни улеснения в средносрочен план за една година при подобрени условия. Така лихвите бяха свалени от 3,25 процента на 3,15 процента - най-ниско равнище от 2017 година.

Тайван

Премиерът на Тайван Су Цънчан пък представи пред парламента специален проектобюджет на стойност 60 милиарда нови тайвански долара (2 милиарда щатски долара), предаде ДПА. Целта на този бюджет е да смекчи въздействието на епидемията.

Ако бъде одобрен, бюджетът ще предвижда общо 40,4 милиарда нови тайвански долара за програми, с които да се подпомогнат туризмът, транспортът, търговията и други сектори. Ще бъдат заделени пари и за купони с намаления за пазаруване онлайн.

В новия проектобюджет са заложени и 19,6 милиарда за борба с епидемията.

ЕЦБ в готовност

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъжда на 12 март възможни ответни действия за овладяване на рисковете за икономиката. Дискусията в управителния съвет на банката по действията, които трябва да се предприемат, все още не е водена. Това ще стане на следващото заседание на управителите, съобщи информиран източник от ЕЦБ.

Вчера вечерта президентката на ЕЦБ Кристин Лагард събра ръководството на франкфуртската институция, след като се завърна от Париж. След тази среща бе разпространено комюнике, в което се посочва, че ЕЦБ е готова да вземе подходящи мерки заради отражението на епидемията върху икономиката.