Испанското правителство ще заседава виртуално - чрез видеоконференции, предаде днес Ройтерс. Един от министрите му се оказа заразен с новия коронавирус.

Досега Испания забрани спортните събития и полетите до Италия, затвори училищата,  и предупреди гражданите си да не пътуват в страната или в чужбина, припомня агенцията.

Днес починалите от болестта, причинявана от вируса, са 84. Вчера бяха 47.

Днес министърката на равенството Ирен Монтеро беше диагностицирана с Ковид-19. Всички нейни колеги от кабинета сега ще бъдат изследвани за заразата, съобщи министър-председателят Педро Санчес. На тест ще бъде подложено и цялото кралско семейство, което наскоро се е срещало с Монтеро.

Вирусна хроника

  • Решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани за 30 дни влизанията от Европа в САЩ срина за пореден път борсовите индекси по целия свят. На Уолстрийт търговията беше спряна за 15 минути, след като S&P 500 се свлече със 7% в началото на деня. Индексите на Уолстрийт днес са с 24% надолу от рекордно високите им стойности от февруари, предаде Ройтерс. 
  • Великобритания, която Тръмп изключи от забраната си днес я осъди и изрази съмнения в полезността ѝ, съобщи Франс прес. Финансовият министър на страната Риши Сунак каза пред BBC: „Няма доказателства, че мерки като затварянето на границите или забрана за пътуване ще имат практически ефект върху разпространението на болестта“. В Обединеното кралство има 460 потвърдени случаи на вируса, осем от които фатални. Очаква се властите в Лондон да наложат по-строги мерки за борба с вируса днес, 12 март.
  • Европейската централна банка не понижи основния си лихвен процент, но председателката ѝ Кристин Лагард каза, че пандемията е „сериозен шок“ за икономиката и той изисква координирани действия на финансовите министерства и правителствата като цяло, съобщи Франс прес. ЕЦБ обяви, че ще започне да предлага заеми с ниски лихви, за борба с последиците от Ковид-19.
  • Християндемократическият съюз в Германия отложи извънредния си конгрес за 25 април заради епидемията от новия коронавирус.
  • Повече от 126 100 хора по света са заразени и над 4 600 са починали, предаде Ройтерс възоснова на обобщение на информацията от правителствата. Континентален Китай има 15 нови заразени, сравнено с 24 случая ден по-рано, с което общият им брой става 80 793. Смъртните случаи са 3 169, с 11 повече от предния ден.

  • Смъртните случаи в Италия, най-тежко засегнатата европейска страна, скочиха със 196 за 24 часа до 827 и правителството каза, че още ще ограничи движението и ще разходите за смекчаване на финансовото въздействие. Общият брой на заразените нарасна до 12 462.