България има достатъчно храна за поне две години, затова паниката е излишна. Това обясни днес министърът на земеделието Десислава Танева по време на нарочна пресконференция с представители на няколко браншови организации, които проивеждат основните хранителни продукти в страната. 

От думите на всички се разбра, че многообразието в производството е гарантирано, а всички производители са конкурентноспособни. 

"Място за паника няма, всяко презапасяване би могло основно да повлия на финансовия бюджет на домакинствата, защото храните са със срок на годност и може да стигнем до изхвърляне. България е готова и може да се изхранва", каза Танева. 

По-конкретно: зърнопроизводителите обясниха, че имат запаси на суровина за поне две години. Страната ни била на 11-то място по експорт на пшеница, така че наличности - има. Към момента в складовете има милион и седемстотин тона, които са достатъчни за вътрешно потребление, а и за експорт. 

Царевицата в складовете е над 2 млн. тона и ще стигне две години, ако няма никакви ново производство. 

Слънчоглед - в предприятията за производство на олио имат налична суровина за поне три месеца. Има и все още неизтъргуван слънчоглед, който може да попълни липси поне до края на годината. 

Представител на хлебопроизводители гарантира, че място за паника няма, а браншът не е притеснен. Хляб има и ще има, дори страната ще остане нетен износител на суровина. Отново - България може да издържи 2 години с наличните количества, дори ако се предположи, че няма ново производство. 

Същото се отнася и до млякото, сиренето, киселото мляко, рибата и месото. Всички са подготвени със запасени количества.

Убедени в конкуретноспособността си са и от консервната промишленост. Те обясниха, че имат достатъчно произведени консерви с плодове и зеленчуци. Могат да посрещнат всякаква заявка, дори и от чужбина.