С обявяването на извънредно положение заради коронавируса пред такова се изправиха и големите вериги хранителни магазини. За часове пред обектите в цялата страна се извиха опашки от клиенти, решили да се запасят с основни стоки като боб, леща, брашно и пр. Проверка на Клуб Z показа, че няма нужда от такова презапасяване - хранителни запаси има достатъчно, веригите са готови за увеличеното търсене.

Въведен е и ред при самото пазаруване, който да минимизира възможността от предаване на вируса. Не се предвижда и скок на цените на основните стоки. От Министерството на икономиката получават всекидневно информация за складовата наличност. Оттам прогнозират и това масово презапасяване да трае до понеделник.

Големите търговски вериги имат достатъчно наличности. Министерството на икономиката получава всекидневно информация от големите търговци, посочиха оттам в отговор на запитване на Клуб Z.

Увеличение на цената има само при брашното. То е в порядъка на 2 стотинки и се дължи не на наличието на установени случаи на заразени с коронавирус у нас, а поради сезонни причини.

Подобна реакция властите са наблюдавали и от понеделник до сряда - в седмицата, когато бяха обявени първите два случая на установен COVID-19. Потреблението тогава е скочило с 800%.

От ведомството очакват ситуацията да се повтори и сега – пикът на „голямото пазаруване“ да е този уикенд, като от началото на другата седмица ситуацията да се нормализира.

Допълниха също така, че преди две седмици наличностите са били като за месец напред.

„Няма недостиг. Опитваме се да създаваме нужната организация, за да няма недостиг. Цените зависят от доставчиците“, коментираха от „Фантастико“.

Оттам посочиха и какви конкретни мерки вземат по отношение на превенцията на разпространение на вируса. 

Въвеждат се строги ограничения за достъп до супермаркетите. В зависимост от големината на търговската площ в магазините ще се допускат едновременно от 5 до 30 души, като целта е те да могат да пазаруват спокойно, без да са на близко разстояние един от друг. Останалите клиенти ще изчакват пред магазините. Работата с открити продукти се извършва само с ръкавици. Площите се дезинфекцират редовно. Не се допускат служители на магазините с грипоподобни симптоми.

Проверка на Клуб Z на място в един от магазините от веригата показа, че мерките вече са предприети. Очаквано опашките пред магазините са сравнително големи, но повечето хора запазват спокойствие и одобряват действията. Някои все пак се изнервят и се ориентират към други големи магазини. Забелязва се и преминаването на пазаруващи към малките квартални магазинчета, в които положението е спокойно.

От Lidl също успокоиха, че имат достатъчно складови наличности на основните търсени стоки.

От Kaufland България обясниха, че към момента не отчитат някаква сериозна паника в магазините си. Те са пълни, а хората пазаруват активно, но без да се създава напрежение. Всички служители работят според предписанията на щаба, а обектите се дезинфекцират и почистват регулярно. Спекулативни цени не са отчетени нито от търговците, нито от клиентите на магазините.