Администрацията на Доналд Тръмп предложила "големи суми пари", за да се сдобие с ексклузивен достъп до ваксината, разработвана от германска компания, предаде "Ди Велт", цитиран от "Политико".

Според статията Тръмп се опитал да се сдобие с базираната в Тюбинген компания CureVac, която има офиси във Франкфурт и Бостън, да премести крилото си за изследване в Съединените щати и да разбратоти ваксина "само за САЩ".

Цитираният говорител на германското здравно министерство призна подхода на американците и заяви, че Берлин "е много заинтересован да се осигури разработването на ваксини и активни субстанции срещу новия коронавирус в Германия и Европа".

В неделния следобед германският здравен министър Йенс Спан сподели пред Ройтерс, че говорителят е бил правилно цитиран и потвърди опита на Вашингтон да се сдобие с биофармацевтичната компания. Правителствени източници съобщиха, че Берлин е предложил финансови стимули на CureVac, за да я убеди да остане в Германия.

Ричард Гренел, американският посланик в Германия, заяви в туитър, че докладът на "Ди Велт" е "грешен".

Миналата седмица изпълнителният директор на CureVac Даниел Меникела беше сред фармацевтичните представители, поканени в Белия дом, за да обсъдят развитието на ваксината срещу COVID-19 с Тръмп, вицепрезидента Майк Пенс и членовете на оперативния щаб на президента.

В съобщение за пресата компанията заяви, че Меникела е разкрил пред американските служители информация за разработваните ваксини и споделил надеждата си експерименталната ваксина да бъде готова до началото на лятото.

Новината предизвика гневни реакции от германски политици, които поискаха Берлин да направи всичко възможно, за да попречи на САЩ да контролират достъпа до евентуална ваксина срещу коронавируса.

"Американският режим е извършил изключително неприятелски акт", заяви депутатът от Социалдемократическата партия Карл Лаутербах.

Той допълни, че германските здравни работници на първа линия - както и хората по света - трябва да имат достъп до нещо, разработено в Германия, и че никоя държава не трябва да може да си закупи изключителен достъп до ваксината.

"Капитализмът има граници", каза той.