В САЩ днес започва клинично тестване на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на правителствен източник.

Първият участник в тестването ще получи експерименталната ваксина в научния институт "Кайзер Перманент" в Сиатъл, уточнил източникът, пожелал анонимност.

Клиничното тестване е финансирано от Националните здравни институти. Представители на американските здравни власти посочиха, че за регулаторното одобрение на потенциална ваксина ще е нужна година, година и половина.

Тестването ще започне с 45 млади, здрави доброволци с инжекции в различни дози. Те са разработени съвместно от Националните здравни институти и Moderna Inc. Няма шанс участниците в тестовете да се заразят от инжекциите, тъй като те не съдържат самия вирус. Целта е единствено да се провери дали ваксините не показват притеснителни странични ефекти. Така се поставя основата за по-широки тестове.

Десетки изследователски групи по света се надпреварват да създадат ваксина, докато случаите на COVID-19 продължават да нарастват. Те разработват различни видове ваксини по нови технологии, които не само се произвеждат по-бързо от традиционните, но могат да се окажат и по-мощни. Някои изследователи дори се стремят към временни ваксини, като например инжекции, които могат да пазят здравето на хората един или два месеца, докато се разработи по-дълготрайна защита.

Също в процес на разработка: Inovio Pharmaceuticals има за цел да започне тестове за безопасност на своя ваксина идния месец с няколко десетки доброволци в Университета на Пенсилвания и в опитен център в Канзас Сити, Мисури. Подобно проучване ще последва в Китай и в Южна Корея.

Дори ако първоначалните тестове за безопасност вървят добре, "говорим за година до година и половина", преди всяка ваксина да бъде готова за широко приложение, според д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

И това би било рекордно бързо. Но производителите знаят чакането - необходимо, защото трябват допълнителни проучвания на хиляди хора, за да се каже дали една ваксина наистина защитава и не вредѝ - е трудно за уплашената общественост.

Президентът Доналд Тръмп настоява за бързи действия във връзка с ваксината, като заяви през последните дни, че работата "върви много бързо" и се надява да получи ваксина "сравнително скоро".

Днес няма доказани лечения. В Китай учените тестват срещу новия коронавирус комбинация от лекарства срещу ХИВ както и експериментално лекарство, наречено ремдезивир (Remdesivir), което е било в разработка за борба с ебола. В САЩ Медицинският център на Университета в Небраска също започна тестване на ремдезивир при някои американци, за които беше установено, че имат COVID-19, след като бяха евакуирани от круизен кораб в Япония.

За повечето хора новият коронавирус причинява само леки или умерени симптоми, като треска и кашлица. За някои, особено по-възрастните и хората със съществуващи здравословни проблеми, той може да причини по-тежко заболяване, включително пневмония.