Руските власти обявиха днес нови мерки за борба с разпространението на коронавируса, по-специално затвориха границата със съседна Беларус, но се надяват да избегнат "по-драстични" ограничени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
През февруари Русия вече затвори границата си с Китай, ограничи пътуванията от Иран и Южна Корея и значително сви въздушните връзки с ЕС.
Тези превантивни мерки дадоха възможност съществено да ограничим разпространението на новия коронавирус в Русия, където до момента са регистрирани 63 случая на заразяване, отбеляза премиерът Михаил Мишустин.

"Трябва да направим всичко, за да не се развие ситуацията по същия сценарий, както в другите страни...Въведените ограничения целят да избегнем вземането на по-драстични в бъдеще", каза той.

До момента Москва - най-силно засегнатият град в страната, не е затворила обществените места. Там е въведен режим за 14-дневно самоизолиране на хора, пристигащи от страни, пострадали от заразата.
Руската столица остави на родителите да избират дали да пращат децата си на училище или не.
Премиерът информира, че в близко бъдеще предстои да бъде задействана денонощна система за алармиране на населението чрез социалните мрежи и специална телефонна линия.
Заради пандемията от вируса на Ковид-19 руската федерална служба Роспотребнадзор препоръча по-рано на гражданите да избягват всякакви пътувания в чужбина.