29 българи са блокирани в Мароко заради коронавируса, съобщи бТВ. Те са в страната на организирано пътуване и от няколко дни не могат да се приберат у дома. В момента те са в хотела си в Маракеш, но резервацията им изтича тази сряда, когато е трябвало да напуснат страната, но впоследствие в събота са разбрали, че полетът им е бил отменен. Туроператорът е намерил алтернативен полет през Инстанбул, но въздушните връзки и в тази посока са били отменени. 

"Оттогава се мъчим да намерим различни начини да се приберем",  каза организаторът на групата Ангелина Титерякова. "От събота вечерта имаме връзка с външното ни министерство, както и с посолството ни в Мароко и с българския консул. Големият проблем е, че от нищото Мароко обяви на 15 март, че затваря границите и се отменят всички полети“, споделя Титерякова.

В страната са блокирани не само български туристи. 

"От посолството ни обещаха да ни кажат, ако намерят полет, на който може да се прикачим и ние, но засега не е имало такава възможност", казва Ангелина.

Когато пристигнали в африканската страна, опасността от коронавируса не е била толкова голяма, но сега вече там има десетки заразени. Българските туристи се страхуват не толкова от заразата с коронавирус, колкото от реакциите на местните хора.

"Когато европеец влезе в магазина, всички мароканци излизат. Гледат ни малко лошо и хората започват да се притесняват за сигурността си", разказа Ангелина. 

Клуб Z се свърза с говорител на външно министерство, за да изясни ситуацията. От там казаха, че ведомството работи активно по случая, разглеждат се няколко варианта за прибирането на българите. До няколко часа трябва да бъде обявен спасителния план. 

Имало много групи с германски туристи, но Германия изпратила самолет и ги е прибрала. Другите държави също процедирали така със своите граждани. Българската държава засега не е казала, че ще изпрати самолет.

8 българи са блокирани във Филипините заради тежките мерки, предприети срещу COVID-19. Те се намират в Себу, където има и полицейски час. Сънародниците ни се опитват да стигнат до столицата Манила, откъдето да се качат на полет през Обединените арабски емирства до София. Въздушният, водният и сухопътният транспорт до града обаче е преустановен. Столицата е поставена под карантина и за 72 часа са спрени международните полети. Българите са потърсили и съдействието на МВнР - на консула в Ханой и на почетния консул в Манила.

Светомир Пандазиев обясни, че към момента са в добро здраве, но ситуацията усложнена. Работят единствено международните летища, каквото е това в столицата. Той сподели, че в момента, в който е започнало влошаване на обстановката, са тръгнали към международното летище, но мерките за превенция били въведени много бързо.

"Уведомихме авиокомпанията, че поради независещи от нас обстоятелства не можем да стигнем до Манила", допълни той.

Десислава Арабаджийска обясни, че пътуването им до Филипините е било предплатено и се налага да доплащат за хотел. Тя обясни, че случаите на COVID-19 са под 100 и са единични.