Руският президент Владимир Путин увери днес, че епидемиологичната ситуация в страната е под контрол, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

До момента в Русия са установени 114 случая на заразяване с новия коронавирус.

"Ситуацията като цяло е под контрол", каза руският президент. Путин заяви, че мерките, взети от февруари насам, като затварянето на границата с Китай, са предотвратили до момента "масово проникване и разпространение на болестта в Русия".

Руският президент препоръча днес на гражданите да не се запасяват с хранителни стоки, тъй като доставките по магазините са осигурени, предаде ТАСС.

Държавният глава говори при посещение в центъра за мониторинг на ситуацията с коронавируса, където бе придружен от премиера Михаил Мишустин.

Путин се запозна със системата за проверка на наличните запаси от храни и на цените по магазините в отделните региони.

"Сега хората купуват много хранителни стоки. Всъщност няма никакви проблеми. Ситуацията с доставките у нас е много стабилна", посочи Мишустин.

"Най-важното е хората да разбират, че (ситуацията) е сигурна, за да не харчат пари за храни, които после се налага да изхвърлят", каза в отговор Владимир Путин.

Установена е вече самоличността на близо 95 процента от гражданите на Русия, които са се върнали от страни огнища на новия вирус, съобщи на президента кметът на Москва Сергей Собянин, който информира Путин за контрола върху тази група лица.

Русия оповести, че е започнала да тества върху животни ваксина срещу новия коронавирус, предаде Франс прес.

"Започнахме изпитания върху лабораторни животни, за да преценим ефикасността и безвредността на ваксината", заяви Илназ Имаметдинов от руския държавен научно-изследователски център "Вектор" по вирусология и биотехнологии в Новосибириск.

Общо десетина вида ваксини са създадени досега в центъра, който е разработил също тестове за откриване на новия коронавирус.

"През юни планираме да представим един-два вида ваксини, чиито тестове са дали най-добри резултати", отбеляза Имаметдинов.

Русия съобщи в края на януари, че получила от Китай генома на новия коронавирус, и увери, че незабавно се залавя с разработване на ваксина срещу болестта COVID-19.