Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двадесет депутати са влезли в парламента благодарение на преференциалния вот. Това обявиха от Инстутита за развитие на публичната среда, които са направили специален анализ по темата.

Десет са преференциално избраните от ГЕРБ - Кирил Котев (Благоевград), Клавдия Григорова-Ганчева (Велико Търново), Красен Кръстев (Враца), Добромир Проданов (Габрово), Десислава Костадинова-Гушева и Димитър Гечев (Пазарджик), Катя Попова (Пловдив-област), Петър Беков (София-област), Димитър Желев (Стара Загора), Ралица Анелова (Шумен).

Петима са от БСП -  Красимир Янков (Варна), Димитър Димитров (Пазарджик), Манол Генов (Пловдив-област), Георги Кадиев (23 МИР София), Радослав Стойчев (София-област).

Двама са от Реформаторския блок - Борислав Миланов (Благоевград), Мартин Димитров (24-и МИР София). Толкова са и преференциално избраните от ДПС - Муса Палев (Благоевград) и Гюнай Хюсмен (Разград). От ББЦ с преференциален вот влезе Ана Баракова (Пловдив).

Седем избрани преференциално депутати се отказаха от мандатите си. 4-ма са от ГЕРБ: Дочко Дочков (Плевен), Стилиян Митев (Добрич), Петко Ненов (Сливен) и Таня Захариева (Хасково). Отказаха се също така Алеко Атанасов от ДПС, избран във Варна, Георги Батев от ББЦ, избран в Благоевград и Диана Димитрова от "Атака", избрана също от Варна.

35,16% от избирателите са използвали правото си на преференциален вот. Това е 9% ръст в сравнение с евроизборите. Най-активни в използването на преференции са или избирателите на Реформаторския блок - 51,69%. Следват ББЦ - 43,6%, БСП - 42,4%, ГЕРБ -35,65%, АБВ - 34,23%, ПФ - 27,57%, "Атака" - 26,22%, ДПС - 21,29%. Ръст в използването на преференции в сравнение с изборите за Европарламент отбелязват БСП, ГЕРБ, ББЦ, ДПС, "Атака".

Само 12,3% от преференциите съвпадат с номера на партията или коалицията в бюлетината. На евровота те са били 11%. Това означава, че феноменът, известен като "15/15" не е широко разпространен. 1017 от кандидатите са получили над 7% от преференциалното гласуване, като 553 от тях са били водачи на листи.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.