Своеобразна критика под формата на призив за "радикални мерки" и коментар по адрес на политиците и тези, от които зависят решенията в условията на криза - правителството и Народното събрание, отправи за трети пореден ден главният прокурор Иван Гешев. В интервю за Нова тв, в което повтори свои тези от предишните два дни, Гешев заяви, че има забавяне на политическите решения - в това число и от държавните органи, в условията на риск от зараза с коронавирус и това забавяне се дължи на "мислене за политическите последици". 

Аз не съм политик и мога да говоря, без да мисля за политическите последици. Мисля, че политици, партии много мислят за политическите ефекти от мерките, а колкото повече мислим за такива последствия, толкова по-бавна е реакцията. Призовавам да проявят отговорност и да реагират сега и веднага. Ситуацията се развива с часове, не сме в ситуация да си играем на опозиция и управляващи, декларира главният прокурор.

Времето за говорене, за политиканстване, за политически игрички свърши, трябва да се действа с дата вчера, допълни той.

Попитан защо говори за военно положение, сам добави, че е казал, че се намираме в "почти военно положение". И уточни, че това не го казва той, а "Еманюел Макрон, както и безброй общественици".

 
Конкретни предписания какво разбира под "по-радикални мерки" главният прокурор не изброи. Заяви, че не може да дава препоръки. Но декларира, че като общество трябва да се обединим, защото на практика се води война за оцеляване на българските граждани. И даде примери за крути мерки, които се вземат от други държави в Европа заради ситуацията с разпространението на коронавируса - като Италия, Испания. Цитира как на места може да се излиза от дома само срещу подписана декларация, в която е упоменато каква е целта на излизането. А то може да е само отиване на работа, отиване в аптека или в магазин за храна. Всичко останало е нарушение и се налагат жестоки глоби, има и наказание затвор. 
 

Говоря за радикални мерки, защото това е важно от гледна точка на това, че времето изтича, ако не е изтекло, иначе следва ситуация като в Италия и Испания. Не го казвам, за да създавам паника, тя е опасна, каза още Гешев. 

И призова контролните органи на държавата да се организират за спазване на мерките в извънредно положение: "Ако не го направим ние - ще минем през негативен вариант, който може да срути дължавата, не само икономиката, а здравето на хората."

По отношение на самата прокуратура, която ръководи, Гешев отново не пропуска "военната" риторика: 

"Прокуратурата е в да го наречем военно положение от миналия понеделник", заяви той и обясни, че си върши работата - следи дали институциите правят това, което трябва, следи и за престъпления, които са специфични за ситуации на извънредно положение, които могат да бъдат спекула, мародерство и т.н.

 

Обеща масирани проверки не само в аптеки заради риск от спекула - такива вече текат, а и "ще проверяваме всички фирми и офиси, където имаме сигнал за престъпление и нарушение". 

Гешев настоя за промени по спешност в наказателните закони, които по отношение на разпространяване на фалшиви новини и т.н. са "морално остарели", а наказанията са "смешни", въпреки че вече имало образувани дела. Част от нарушенията, които се случвали, сега не били в обхвата престъпление, стана ясно от думите му. 

А на финал призова - след като благодари, финансови стимули да има и за служителите на МВР и на районните здравни инспекции, които също като медиците са на "първа линия" в ситуацията на извънредно положение.