Професор Хендрик Щреек, ръководител на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон, е открил нови симптоми на заразата с COVID-19.

Става дума за неколкодневна загуба на обоняние и вкус - те са установени при две трети от заразените. Засега обаче не може да се каже със сигурност кога точно се проявяват тези симптоми.

"Предполагаме, че в по-напреднала фаза на заболяването", казва проф. Щреек в интервю за ФАЦ. 

Вирусологът разказва, че една заразена майка дори не можела да усети миризмата от пълните памперси на бебето си, за други храната била напълно безвкусна. Освен това при 30 процента от заболелите е констатирано разстройство - а това е по-често, отколкото се смяташе досега.

Ето и симптомите, които бяха известни досега: 

Междувременно актуални проучвания от Китай са установили, че децата се заразяват точно толкова често, колкото и възрастните, но развиват само леки или дори никакви симптоми. При по-голямата част от пациентите - 91 на сто, заболяването преминава само с меки или умерени симптоми, със суха кашлица и евентуално по-висока температура, посочва пред ФАЦ проф. Щреек, базирайки се на последните данни от анализи, направени в китайския град Шънджън.

"Дойче веле"