Пловдивската Районна прокуратура разследва двама лекари от МБАЛ „Св. Мина“ за създаване на паника чрез подаване на невярна информация. Това съобщи "24 часа Пловдив". Според изданието на прицела на държавното обвинение са докторите Румен Стоилов и Цветан Деведжиев.

Досъдебното производство 133/2020 г. срещу докторите е образувано с постановление на Районна прокуратура- Пловдив от 18 март 2020г. за това, че на 17 март 2020г. в гр. Пловдив, чрез средствата за масово осведомяване, са били предадени заблуждаващи знаци за тревога.

Двамата медици оповестили, че МБАЛ “Свети Мина” няма подготовка да поеме болни от коронавирус, че липсват защитни средства и оборудване, както и че част от персонала е напуснал поради тази причина.

Досъдебното производство е възложено на Отдел „Икономическа полиция“, след което веднага двете лица са били призовани за разпит и разпитани. Румен Стоилов и Цветан Деведжиев са били предупредени с протокол по Закона за МВР, гласи информацията. По случая е изискана информация от болницата и предстои разпит на още свидетели, твърдят от органите на реда.

Цялата история тръгва, след като Областният кризисен щаб в Пловдив преди седмица решава УМБАЛ „Св. Мина“ да е лечебното заведение ,което ще поема болни с коронавирусна инфекция, в случай че се изчерпи капацитетът на другите болници. Припомняме, че на територията на Пловдив към днешна дата няма потвърден случай на заразата, а и в града няма лаборатория, която да прави тестове. 

В резултат на решението на областния щаб завеждащият кардиологичното отделение в болницата д-р Цветан Деведжиев и дежурният нощна смяна д-р Румен Стоилов изплатиха открито писмо. То съдържаше критика към решението и в него се обясняваше, че в болницата няма доставени дори лични предпазни средства за медиците, така нужни в подобни случаи. Няма и нужния брой респиратори, липсват инструкции за работа в новата ситуация, тампони и разтвор да вземане на проба за изследване на вируса, както и денонощна охрана.

“Г-жо Каназирева, дано не ви се наложи да бъдете приета при нас със съмнения за корона вирус при сегашната ни ситуация и защо не минете да видите каква е болницата, която с лека ръка определяте за база за приемане на болни при запълване на Инфекциозна клиника", пишеше в писмото по адрес на областната управителка Дани Каназирева, която е начело на въпросния щаб. 

В резултат обаче прокурорите са се сетили за чл. 326 от НК, който към днешна дата гласи: 

(1) Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.

(2) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от петстотин до две хиляди лева.

Именно това е и текстът, който сега от ГЕРБ желаят да изменят, като добавят изрично, че наказанията важат и специално за невярна информация за разпространение на заразна болест. Властта иска още и наказанията да скочат - затвор до 3 г. и глоба до 10 000 лв. в първия случай и глоба зо 50 000 лв. във втория.

"За" подобна мярка се обяви няколко пъти главният прокурор Иван Гешев, като даже натърти, че сега текстовете били от времето на Тодор Живков. И не били адекватни на днешното време. 

В бюлетина на пловдивската прокуратура няма информация за въпросната акция, показа проверка.