Народното събрание гласува на първо четене предложения от управляващите закон за мерки по време на извънредното положение, но с ясното съзнание, че текстовете му ще претърпят "пълна промяна" до петък. Тогава трябва да е окончателното приемане на специалния закон, важащ за срока на извънредното положение, обявено до 13 април - с опция да бъде удължено от парламента. 

Проектът, включващ както обличане на сегашните мерки за спиране на разпространението на коронавирус в закон, така и нови и дори "трайни" мерки за действие в извънредни ситуации, срещна най-разнообразни критики и от представители на управляващите, и от опозицията, а министри признаха, че ще се наложат редакции. Други - като министър Деница Сачева, обявиха, че част от социално-икономическите мерки ги няма в първоначалния вариант, но ще се появят преди петъчното гласуване. Става дума за възможността държавата да поеме 60% от разходите за заплати на работодатели, които кандидатстват за тази помощ и заплатят останалите 40 на сто от заплатите на хората си. 

ГЕРБ предложи наказания за медици. Но Дариткова е "против"

Една от първите мерки в новия закон, която по план трябва да остане и след края на извънредното положение в момента, е въвеждането на наказания - пробация до 1 година и глоба, за медици, отказали помощ на пациенти в ситуация на епидемия, без основателна причина за това. Текстът срещна още във вторник критика от опозицията, но днес в залата отпор дойде и от председателката на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова. 

Ситуация днес е необичайна и трябва да бъдем особено отговорни, конструктивни и солидарни. В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици, каза Дариткова.

Тя обясни, че има много предложения за допълнителни промени в закона от различните министерства и такива ще се приемат до 18 ч днес. А работна група ще преработи основно законопроекта, като целта й ще е да разпише рамката, с която да се даде възможност на министрите да действат в рамките на законодателството във всяко развитие на ситуацията. Особено важно е да бъдем отговорни и солидарни и да загърбим политическите несъгласия, призова шефката на ПГ на ГЕРБ.

"Война с невидим враг" и критики към Църквата

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също разкритикува внесения проект на закон. Като цяло - защото е дълъг, защото записва мерки, които вече съществуват, но не и такива, които са необходими, но ги няма. Той настоя въпросният закон да е с изричен срок на действие до 13 април, докогато съм момента е в сила извънредното положение. И също влезе във "военната" терминология: 

"Ние сме във война с невидим враг" (по късно бе цитиран от Бойко Борисов - б.р.)

Симеонов поиска текстовете в закона с мерки да не са детайлно разписани, а НС да гласува свободни постановки, с които да се даде право на институциите да вземат мерки, както е в състояние на война. Да се включело въвеждане на полицейски час, както и ограничаването на движението на превозни средства (идея, която под формата на мнение и коментар лансира трети ден и главният прокурор Иван Гешев - б.р.)

 
Той заяви, че мерки трябва да се предприемат и към религиозните институции, които продължават да твърдят, че някои обреди с обща лъжичка нямало как да са опасни и да пренасят заради - очевидно имайки предвид реакцията на Българската православна църква, която отказа да прекрати богослуженията и обредите. 
 
 

Валери Жаблянов: Не, България не е във война

За разлика от представители на управляващите, Валери Жаблянов от БСП декларира, че "България не е в състояние на война", а генералната цел на законопроект по време на извънредното положение е без да се нарушава конституционният ред да може да се обезпечи здравето на хората и функционирането на националното стопанство. 

Крум Зарков от левицата пък заяви, че според партията му от проекта - особено в частта му, свързана със социалните и икономическите мерки, от проекта отсъства солидарността. 

Той бе автор и на репликата, че властта гласува законопроект, който още в петък "няма да е същият" - защото е написан лошо от самото начало и ще трябва ремонт.

И лично лидерката Корнелия Нинова взе думата, като повтори повечето от тезите на БСП от последните дни - да се настоява харченето на извънредни средства да става с актуализация на държавния бюджет от Народното събрание, а не по решение на правителството. Настоя и за отваряне на държавния резерв и от него да се осигурят на болниците и медиците дезинфектанти, маски, облекла, докато бъдат изработени такива. Тя обяви, че БСП ще гласува с "въздържал се" на първото чете на закона, а след това ще внесе своите предложения.

ДПС: Разходите за едни са приходи за други - принцип на публичните финанси

Два важни принципа минават като нишка през целия закон - идеята за установяване на социална изолация, която е единственият надежден начин да се справим с проблема, и втората - всички законодателни решения минават през НС, обясни Хасан Адемов от ДПС. Той открои възможността за надомна работа, да се разшири патронажната грижа и др., но разкритикува възможността за неплатен отпуск по преценката само на работодателя, както и въвеждането на наказания за лекарите. Припомни още, че основният принцип на публичните финанси е, че разходите за едни са приходи за други и трябва да се пази балансът, така че да не се изчерпва ресурсът на държавата, но да се запази възможността на бизнеса да продължи да функционира. 

Говорят министрите: 60% помощ на работодатели за заплати. И без "задължителен" неплатен отпуск

„Не сме в състояние на война, но същевременно всичко, което се иска до този момент, е така все едно, че действително е обявена война“, каза още социалната министърка Деница Сачева - очевидно по адрес на идеите от БСП за социални плащания, мораториуми на пращания на сметки и т.н.

Тя уточни, че България не разполага с допълнително средства от Европейсата комисия за справяне с ефекта от разпространението на коронавирус, затова все още се преразпределят недоговорени средства по оперативните програми. И именно това е част от предлажания закон за извънредното положение - да се даде гъвкавост при разпределението на тези средства. 

И настоя: 

Борейки икономическата спекула - нека се обединим и срещу политическата спекула.

Министри в парламента - без маски в залата.

Сачева призна, че част от социалните мерки, които властта вече обеща, не са в законопректа на първо четене, но обеща да станат такава част преди окончателното му гласуване. И даде пример с идеята при определени условия държавата да подпомага работодатели със средства за заплащане на 60% от заплатите на служителите - но само срещу заплащане на останалите 40 на сто от възнагражденията от негова страна. 

Министърката обяви, че вече част от спорните текстове - нищо, че фигурират в закона на властта, ще бъдат ревизирани. Едно от тях е правото на работодателя в извънредна ситуация да задължава служителите да излязат в неплатен отпуск. Това ще остане като опция, но по желание на служителя - като мярката е с цел той да може да запази все пак работното си място, стана ясно от думите на Сачева. 

Тя обеща още мерки за разширяване на обхвата и работата на социалния патронаж, който се осъществява от общините. За целта ще бъдат отпуснати 20 млн. лв. 

Никой не може да предположи колко време ще продължи здравната заплаха, а икономическите ефекти ще продължат и още след това. А с тях ще се мисли и за нови мерки", каза още министърката. 

Стана ясно още, че до края на деня нови предложения ще има и от други министерства. 

За сектор "енергергетика" министър Теменужка Петкова обяви, че първият приоритет е да се опази животът и здравето на хората, а вторият - да се гарантира снабдяемостта с ток и природен газ, за да продължи нормалното функциониране на държавата и икономиката. 

Правосъдният министър Данаил Кирилов също взе думата, говори за мерките за спиране на срокове по текущи съдебни дела, спиране на запори на доходи на физически лица и .н. Заяви още, че се предлага при просрочени плащания да не се начисляват допълнителни наказателни лихви и да не се правят дълговете предсрочно изискуеми. След като говори дълго, реши да "използва клише", както сам го нарече, което обаче неясно защо приписа на Уинстън Чърчил: Пиша ви това дълго писмо, защото нямах достатъчно време да го направя кратко...

След тези дебати се премина и към тези по предложението на БСП за проект за решение за налагане на мораториум върху плащанията на битови сметки. След дълги дебати - това предложение - закономерно, не бе прието, като повечето изказвания извън БСП бяха в посока, че идеите са опасни за икономическия баланс между различните системи в страната. 

Депутати и министри - тук-там с маски, ГЕРБ-ер иска да са задължителни 

Заседанието на депутатите по същество започна с притеснения от страна на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за здравето на всички в залата. Въпреки дезинфектанните из парламента, меренето на температурата на влизане и прочие санитални мерки, Иванов настоя всички народни предтавители да носят маски. А гласуванията да се извършват с вдигане на ръка, а не с електронната система - която просто неизбежно се пипа с пръсти. 

Идеята бе отклонена от председателката Цвета Караянчева с предложени да се обсъди от председателския съвет. 

Корнелия Нинова с маска.

А иначе малцина от депутатите и министрите си бяха с маски от самото начало. Но повечето после ги свалиха.