Цената на руския уралски нефт за Северозападна Европа падна до най-ниските си нива от месец февруари на 2002 г. или до ново 18-годишно дъно. В навечерението на 19 март цената на барел от сорта Urals се е понижила с нови над 5 долара и при една от продажбите е достигнала цена от 18,64 долара, съобщи РБК.

За сравнение - цената на международния бенчмарк марка Брент към момента се движи около 25 долара за барел. Това е съществено понижение с нови около 20%. В началото на година сортът се търгуваше на цени от 72 долара за барел. 

Световните цени на всички сортове се сриват след решението на саудитската национална петролна компания Сауди Арамко драстично да увеличи добива и да намали договорните цени за своя продукт. След като сделката във формат ОПЕК+ за сдържане на производството се провали, Рияд гледа да държи цените с по 5-10 долара под тази на руския си конкурент. 

Идеята е да се отнеме пазарен дял. Към момента е ясно, че едни от най-големите потребители на горивото в Азия прекъсват договорите си с Русия и започват да изкупуват масивни количества от саудитския евтин петрол.

Не е ясно как стоят нещата в Европа, където Русия традиционно има по-силно присъствие. 

Според разчетите на финансовото миснитерство в Москва, загубите могат да се калкулират на около 2 млрд. долара месечно при цена под 20 долара. Както Клуб Z съобщо по-рано, мерки се взимат - Русия продава валута на вътрешния пазар. Целта - стабилизиране на рублата след шока от спада в цената на горивото.