Европарламентът ще проведе извънредна еднодневна сесия на 26 март, за да одобри мерки за борба с коронавируса.

Новината обяви председателят на ЕП Давид Сасоли.

За първи път може да бъде изпробвана системата pа гласуване от разстояние, допълва той. От службата на говорителя на институцията уточниха пред Клуб Z, че не става дума за виртуална сесия. Тя ще се състои в парламента в Брюксел. Част от депутатите обаче няма да могат да присъстват и ще останат в своите страни. Точно те ще гласуват от разстояние. Идната седмица обаче ще стане напълно ясно как ще се случи това.

Евродепутатите ще обсъдят и ще гласуват първите три законодателни предложения на Европейската комисия за справяне с пандемията на COVID-19 в страните членки на ЕС:

• Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса (ИИОК), която ще осигури на държавите 37 милиарда евро от кохезионните фондове;

• Разширяването на обхвата на фонд „Солидарност“, за да покрива и спешните случаи в общественото здраве;

• Спирането на т.нар. полети фантоми заради разпространението на заразата.

Давид Сасоли смята, че ЕП трябва да продължи да действа, тъй като е единствената европейска институция, чиито членове са избрани пряко. Един вирус не може да разруши демокрацията.

Същевременно почти със сигурност парламентът ще премести три свои бъдещи сесии от Страсбург в Брюксел, казаха за Клуб Z от службата на говорителя. Става дума за сесиите през май, юни и юли. Вместо четиридневни те ще бъдат двудневни. Предстои отмяна и на минисесии в Брюксел, насрочени за началото и за 1-2 и за 22-23 април. Идеята е била подкрепена от Конференцията на председателите. Предстои тя да бъде гласувана в пленарната зала.