След острата съпротива, която срещна идеята на депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова: бизнесът да плаща авансов корпоративен данък за първите 6 месеца от 2020 г. на база реалната отчетена печалба за 2018 г., вносителката я оттегли. 

Това се случи по време на заседанието на правната комисия, която разгледа на второ четене Закона за мерките в извънредното положение, въведено заради риска от разпространение на коронавируса.

Именно там се появи предложението фирмите с нетен годишен приход над 300 000 лв. за първите 2 тримесечия на 2020 г. да не внасят авансов данък на база прогнозите си за текущата година, в която се случва настоящата криза, а на база на реалната си печалба отпреди 2 години. Обединени - бизнес организациите в страната определиха това като напълно недопустимо и убийствено за икономиката, а евродепутатът Радан Кънев прогнозира фалити. 

Стоянова, въпреки че щеше да получи подкрепа и от опозицията в лицето на ДПС, обяви, че се отказва от предложенето. На негово място поиска друг текст. 

Той гласи, че до 15 април тази година компаниите, които подлежат на авансово събиране на корпоративен данък по закон, трябва да подадат декларация по образец. В нея трябва да бъде записана прогнозната им печалба за 2020 г. и вноските, които ще отчитат към държавата съответно месечно или на тримесечие според приходите си, стана ясно от прочетения в залата текст.

Написан все още го няма никъде в документ и окончателният вариант ще стане ясен утре.

За петъчния пленарен ден е предвидено приемането на т.нар. "извънреден" закон заради въведеното извънредно положение, което бе гласувано на 13 март и засега е със срок до 13 април.