Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде днес заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. България започва производство на лекарства срещу COVID-19, бе обявено паралелно и от премиера Бойко Борисов.

"Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от Световната здравна организация пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България", се посочва в мотивите към заповедта.

Както е известно, хининът има аналгетично и антивъзпалително действие и в е основата на лекарствата, с които успешно се лекува малария.

Вчера бизнесменът Кирил Домусчиев, който е един от установените заболели с коронавирус у нас, обяви, че успешно се лекува с хлорохинов фосфат, старо и добре познато лекарство за лечение на малария. Той отбеляза, че медиците във Франция, а и на други места по света, са постигнали много добри резултати в лечението на COVID-19 точно с това средство. То обаче или било изчерпано, или държавите, в които имало запаси, били забранили износа. Затова Домусчиев призова правителството да се водят разговори с Франция, Германия, с Индия, държави, в които големи фармацевтични компании произвеждат медикамента, за да има някакво снабдяване с него.

По този повод началникът на оперативния щаб за борба с вируса ген. Венцислав Мутафчийски коментира тази сутри, че вече се разговаря с дистрибутори за внос на лекарството, както и с дистрибутори на суровините за него, за да се произвежда в България. Допълни обаче, че медикаментът има "предполагаем положителен ефект" заедно с още осем други - според Световната здравна организация.

Малко след това в кабинета на премиера Бойко Борисов се проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладвал за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Петров цитирал изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

Държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържал непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин", става ясно от съобщение от Министерския съвет.

Министърът на икономиката Емил Караниколов пък докладвал, че днес в министерството ще се проведе среща с български производители и представители на БАН, на която ще бъдат представени образци на защитни шлемове и филтрите за маски, които могат да произвеждат. 

Ето и съобщението от Бойко Борисов по темата: