Държавата вдига нивото на мерките срещу коронавируса и от 24:00 часа в петък срещу събота се ограничава влизането и излизането от всеки един областен град. МВР ще разположи патрули на входовете и изходите и ще прави проверки за безпричинно влизане и излизане от областните градове.

Изключение ще се прави само и единствено за доказана неотложно пътуване, потребност от трудово естество и здравни причини, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Работодателите трябва да издадат документи на своите служители.

Вътрешният министър Младен Маринов призова, ако е възможно тези документи да се издадат събота и неделя. Но и няма да се наказват пътуващите, ако се снабдят с въпросните бележки в понеделник или вторник.

На гражданите, на които им се налага да пътуват по здравен въпрос, трябва да носят със себе си и медицински документ. Няма да бъдат ограничавани по никакъв начин транспортните и куриерските услуги. 

"Идеята на тези ограничения е да не пречим на бизнеса", обяви министърът. 

Той беше категоричен, че гражданите, които предоставят неверен документ или излъжат за целта на пътуването ще бъдат наказани с цялата строгост на закона. 

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки, закрити и открити, каза още Ананиев. 

"Ще позволим на собствениците на домашни любимци да ги разхождат, там, където е обособено, но без струпване на хора", предупреди той.

Това обаче не бе отразено по никакъв начин в публикуваната по-късно през деня заповед. Което наложи от Министерството на здравеопазването да излязат с отделно съобщение - уточнение. "Домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки. Не трябва обаче да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на домашните животни." 

При спешни случаи домашните животни следва да бъдат консултирани с ветеринар, посочват още оттам. Но когато се касае за рутинни прегледи - стопаните ще трябва да ги отложат. 

Въпросителни предизвика обаче още един текст от заповедта - анонсираният по-рано през деня от премиера Борисов диапазон за пазаруване от възрастните хора. Целта е ясна - да се предпазят хората от третата възраст - най-уязвими към вируса.

От текста на заповедта обаче става ясно, че се забранява на лицата под 60-годишна възраст да пазаруват в часовете между 8.30 и 10.30 часа. Което на практика означава, че тези над 60 години могат да пазаруват по всяко време и така целите на мярката не са изпълнени.

Има и вече излекуван от COVID-19

Едната пациентка на ВМА  е дала две отрицателни проби за коронавирус и ще бъде изписана от болницата в събота. Добрата новина съобщи ген. Мутафчийски. На бързия тест е дала антитела.

На други двама пациенти, които са в добро състояние, а от ВМА са се надявали скоро да ги изпишат, пробите им обаче още са положителни.

Бе обявено още, че случаите на коронавирус у нас вече са 127 при 117 сутринта.

Проби се пращат в лабораториите на ВМА, Националния център по заразни и паразитни болести, в Стара Загора и Варна. От тях в Националния център са 6 положителни, във ВМА – 7, във Варна – 4, в Стара Загора всичките са отрицателни.

Четирите проби от Варна са на хора от Добрич, всички останали положителни проби са на хора от София.

Най-тежко, към критично, е състоянието на пациента в „Пирогов”, който е интубиран, добави Мутафчийски.

Запасяване с лекарства

България разполага с резерви и дози за лечение с хининови препарати за близо 35 хиляди души, съобщи ген. Мутафчийски. Той увери, че страната има достатъчно запаси. 

"Имаме възможности за производство на още. Понеже нашите фармацевтични фирми, които ги произвеждат, ги готвят за износ към Русия и Украйна, министърът на здравеопазването издаде заповед за забрана на този износ", уточни Мутафчийски.

Клуб Z научи, че голяма фармацевтична компания ще дари първите 35 хиляди дози аналгин хинин на болниците с руски опаковки. Кризисният щаб ще определи как и къде ще се разпредели дарението. А новите 250 хиляди дози ще бъдат с цена на производител 2,40 без ДДС. От компанията уточниха, че търсят субстанции, произвежда се приоритетно аналгин, парацетамол, витамин С.

Фирми за дистрибуция пък са получили разпореждания да търсят и да внасят в България "хлорквин" - медикамент на хининова основа, с който китайските лекари лекуват болни от COVID-19. Засега само във Франция се произвежда. Ще бъде трудно, но има резерви, каза Мутафчийски.

Той сподели, че бизнесменът Кирил Домусчиев, за когото се разбра, че боледува от коронавирус, ще дари лекарства на болниците. И ще купи и 5 хиляди теста за всички български граждани за коронавирус, които също ще бъдат дарени безвъзмедно. 

Учение на армията

От думите на ген. Мутафчийски стана известно, че сили на армията вече са направили учение. Днес,  чрез текстове в закона за извънредонто положение, депутатите дадоха правомощия на Министерския съвет да мобилизира сили на армията за справяне с коронавируса.

По време на учението са били разпънати 500 легла в зала "Арена Армеец" в София. В столицата вече са обособени четири подобни зали, където могат да се настанят болни при ескалация на боря заразени. 

"Подобни зали има и в други градове. Ние трябва да се подготвим без да имаме нужда сега. Учението е с успешен резултат", разказа ген. Мутафчийски.  

"Дайте ни шанс да съхраним живота ви!"

Генералът отново завърши пресконференция на кризисния щаб емоционално. Той каза, че всички мерки са насочени към опазване на здравето на възрастните хора. Но като че ли няма разбиране. Сподели, че всекидевно му изпращали писма с възмущение за взетите мерки. 

Получил писмо от възрастен човек, което завършвало: "Оставете ни да живеем!"

"Аз бих отговорил така: Дайте ни шанс да съхраним живота ви!", каза той.

Добави, че вералното послание не е достатъчно. "Но не че и заболяемостта е толкова голяма", оптимистично завърши Мутафчийски.

Ето и пълният текст на новата заповед: