Задочен скандал се заформи в българския футбол посред карантината. По-рано днес до медиите беше пратена декларация, подписана от десет клуба, начело с шампиона "Лудогорец", с която се иска прекратяване на първенствата в efbet Лига и Втора лига. И обявяване на настоящите класирания за окончателни.

В подписката са посочени още пловдивските "Локомотив" и "Ботев", а според текста в нея не фигурират "Левски", ЦСКА-София, "Славия" и "Берое". Столичните клубове не дали отговор, а старозагорци казали "не".

По-късно обаче клубове отрекоха да са се подписвали. На официалния сайт на отбора прокуристът на "канарчетата" Асен Караславов заявява, че "Ботев" не е съгласен с прекратяване на шампионата. 

"Отборът на Ботев винаги е бил за това битките да се решават на терена, а не извън него. Поради тази причина, ние искаме шампионатът и мачовете за Купата на България да се изиграят. От мое име и от името на всички в Клуба, призовавам цялата общественост към спазване на обявените мерки от правителството на Република България срещу разпространението на Covid-19", казва Караславов.

От "Черно море" пък заявиха, че научили за декларацията от медиите - не я подкрепят.

Пред "Дарик радио" изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев заяви, че "сините" са против, искат първенството да продължи.

Вижте декларацията, адресирана до Професионалната футболна лига, и.д. шефа на БФС Михаил Касабов и спортния министър Красен Кралев.

Предложение до:

Български Футболен Съюз (БФС),

Г-н Михаил Касабов, изпълняващ длъжността президент

Адрес: гр. София 1618, Бояна,

ул. „Витошко Лале“ №18

Професионална Футболна Лига (ПФЛ) организатор на турнира “Купа на България” – на вниманието на г-н Стефан Капралов

Министерство за младежта и спорта, министър Красен Кралев

Адрес: гр. София 1142, бул. „Васил Левски“ 75

Уважаеми господа,

След въвеждането на извънредно положение и забраната за извършване на тренировъчна дейност и за провеждане на футболни срещи от календара на всички футболни първенства на БФС за неопределен период от време, се създава ситуация на несигурност и съществува реална опасност първенствата по футбол за сезон 2019-2020 да не могат да бъдат продължени и завършени.

Ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи, особено за клубовете в професионалния футбол, който реално няма да са в състояние да функционират нормално. Освен това професионалните клубове трябва да са в състояние да планират евентуални неплатени отпуски или съкращения на футболистите си, а в момента това е невъзможно.

Свидетели сме на решения на няколко футболни федерации в насока допълнително удължаване на периода на суспендиране на първенствата им: първенството на Италия е спряно поне до 03.05.2020г., срещи от Висшата Лига на Англия ще се играят евентуално след 30.04.2020г. Австрийската Бундеслига отложи първенствата си поне до 01.05.2020г. Твърде вероятно е първенствата от календара на БФС да не могат да бъдат подновени преди месец май или юни 2020 и да не могат да приключат в срок, което е допълнително основание за настоящото ни предложение.

Считаме, че здравето и животът са от първостепенно значение. Паралелно с това, за да се запази възможността за провеждане на бъдещо първенство по футбол и да се избегне фалит на футболни клубове предлагаме следното:

1. Да се прекрати първенството на ЕФБЕТ лига и Втора професионална лига за сезон 2019-2020 и да се обяви моментното класиране за окончателно.

2. Да се прекрати турнира за купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир.

3. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите 4 в класирането на ЕФБЕТ лига към момента. (УЕФА дава свобода на местните федерации да администрират първенствата и турнирите си и не забранява при прекратяване на първенството и/или другите национални турнири в определен момент, местната федерация да излъчи участници в турнирите на УЕФА. Единственото абсолютно ограничение е, че определените клубове следва да са лицензирани за турнирите на УЕФА от страна на БФС).

4. Да бъде определен за отпадащ във Втора професионална лига, последният в класирането на ЕФБЕТ лига към момента.

5. За сезон 2020-2021-ако се провежда такъв, да се увеличи съставът на Първа професионална лига на 16 отбора и съответно в нея да се класират първите три отбора от Втора професионална лига към момента на прекратяване на първенствата. Допълнителните детайли по формата на първенството на Първа и Втора професионална лига (начин на провеждане, изпадащи и класиращи се) следва да се уточни допълнително преди началото на сезон 2020-2021.

Клубове от ППЛ: ПФК АРДА-КЪРДЖАЛИ, ПФК ЛУДОГОРЕЦ-РАЗГРАД,ПФК ЛОКОМОТИВ-ПЛОВДИВ,ПФК ЧЕРНО МОРЕ-ВАРНА, ПФК БОТЕВ-ПЛОВДИВ, СФК ЕТЪР-ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ФК ЦАРСКО СЕЛО, ПФК БОТЕВ-ВРАЦА, ФК ДУНАВ-РУСЕ, ФК ВИТОША-БИСТРИЦА

(ПФК ЦСКА-СОФИЯ, ПФК ЛЕВСКИ И ПФК СЛАВИЯ СОФИЯ не са отговорили, а ПФК БЕРОЕ-СТАРА ЗАГОРА е против предложението.)

Клубове от ВПЛ също са съгласни с предложението.

Дата: 20.03.2020 г."  

В понеделник от 11 часа ще има среща в БФС, на която ще се дебатира каква да е съдбата на първенствата в двете професионални лиги. Сега сезонът е спрян до 13 април. 

Ако това предложение бъде прието, шампион за девети пореден път ще е "Лудогорец", "Левски" - втори, "Локомотив" - трети, а ЦСКА-София - четвърти. Това ще са нашите представители в евротурнирите.

"Витоша" (Битрица) изпада, а от Втора лига влизат ЦСКА 1948, "Септември" (София) и "Монтана". През следващия сезон отборите в елита ще са 16, а не 14.