БСП ще проведе вътрешнопартийните избори за лидер на партията възможно най-бързо след края на извънредното положение. Това каза пред Дарик Корнелия Нинова.

"Представям си го бързо след вдигането на извънредното положение. Ние половината от кампанията минахме. Над 140 конференции проведохме в страната. Остават ни още толкова. Веднага след провеждането трябва да направим кампанията между различните кандидати, избор и след това конгрес. Възможно най-бързо след вдигането на извънредното положение", обясни Нинова.

Тя коментира и някои от мерките на правителството, свързани с коронавируса. Според Нинова не е ясно кой точно ще бъде преследван във връзка с това, че се ограничава свободата на изразяване.

"Няма ясен механизъм кой ще бъде преследван, кое е вярна или невярна информация. Затова смятам, че вчерашните мерки бяха прекалени. Имаше и разумни, но имаше и такива, които изобщо не са необходими в този момент", заяви Нинова.

И допълни:

"Държавата дава държавни гаранции в този период, за да са спокойни банките, с които държавни гаранции гарантира кредитите. С това помагаш и на населението, но и гарантираш и банките през държавни гаранции. Няма никакъв ясен механизъм как ще става това. Има опасения от много малки и средни фирми, че отново няма да имат достъп до тези средства. Както години наред. Банката за развитие беше създадена, за да подпомага малкия и средния бизнес, а подпомага 5-6 големи. Затова и сега опасенията са как ще става кандидатстването, акредитирането през Банката за развитие. По този въпрос правителството не дава отговор".