Днес френският парламент одобри законопроект, който позволява на правителството да обяви "извънредно медицинско положение" с цел по-успешна борба с пандемията от коронавируса. Според него правителството ще може с укази временно да ограничава някои свободи, включително свободата на движение, на събирания, на търговията и на бизнеса. Законът създава правна основа за продължаване на въведените вече извънредни мерки и демократичното функциониране на страната.


22:40 Великобритания: мерки "непознати както в мирно, така и във военно време"

Трафалгарскят площад е празен след ограничителните мерки.

Британските власти предупредиха 1,5 млн. свои граждани с хронични заболявания да се самоизолират за три месеца, за да избегнат заразяване с коронавируса. Това се отнася за хора с левкемия, с остри респираторни заболявания и с трансплантирани органи. В близките дни се очаква британската Национална здравна система да разпрати писмени инструкции, за да предупреди тези хора какви конкретни мерки да предприемат, се казва в правителствено съобщение. Когато е необходимо, на такива пациенти може да се помогне с доставки на храна и лекарства. Агенция Прес асосиейшън съобщи, че от началото на епидемията от КОВИД-19 в страната са починали 240 души. Днес британският премиер Борис Джонсън каза, че правителството въвежда мерки за борба с епидемията, които са "непознати както в мирно, така и във военно време", но са абсолютно необходими.


22:23 Япония обмисля изместване на Олимпийските игри

Японци се тълпят да снимат олимпийския огън в Сендай, префектура Миаги, северно от Токио.

Япония за първи път от началото на пандемията с коронавирус обяви, че обмисля изместване на Олимпийските игри в Токио това лято - 24 юли - 9 август, информира. Досега организационният комитет твърдо отхвърляше призивите на мнозина в спортните среди, подобно на Международния олимпийски комитет (МОК). Много от големите спортни състезания до лятото вече са отложени - Евро 2020 по футбол, "Ролан Гарос", първите стартове от Формула 1, спрени са вътрешни първенства, олимпийски квалификации и т.н. Преди дни олимпийският огън беше пренесен от Гърция до Токио със самолет. "Ройтерс" цититира неназован източник от организационния комитет, който е заявил, че отлагане вече се обсъжда. Например с 40 дни назад. В Токио вече се оглеждали не само за една възможност, а имали "варианти B, C, D и E".


22:06 В САЩ 100 починаха за ден, сенатор прихвана вируса

Сенаторът републиканец от Кентъки Ранд Пол.

Броят на починалите от КОВИД-19 в САЩ скочи рязко за едно денонощие. За последните 24 часа те са над 100, с което общият им брой досега е достигнал 389. Вчера той бе 278. Най-много са починалите в щатите Ню Йорк - 114, Вашингтон - 94 и Калифорния - 28. Общият брой на заразените в САЩ според Ройтерс е надхвърлил 31 000. Сенаторът от щата Кентъки Ранд Пол стана първият сенатор, обявил че е дал положителен тест за коронавируса, предаде Асошиейтед прес. Той съобщи това в Туитър и каза, че е в карантира и се чувства добре.


19:45 И Пласидо Доминго - с положинтелна проба, под карантина у дома

Пласидо Доминго

Испанският оперен певец Пласидо Доминго се е заразил с коронавирус. Световноизвестният тенор сподели това днес в профила си във Фейсбук. "Смятам за свое морално задължение да ви уведомя, че съм дал положителен резултат за Ковид-19. Аз и семейството ми сме в самоизолация", написа той. "Имах температура и кашлица, затова реших да се изследвам и резултатът бе положителен", уточни 79-годишният певец.


19:30 СЗО: Изолацията не стига, търсете вирусоносителите и контактните

Страните не могат просто да поставят под ключ обществата си, за да победят коронавируса, предупреди днес водещият експерт на Световната здравна организация (СЗО) по извънредните ситуации Майк Райън. Трябва да бъдат взети повече мерки за опазване на общественото здраве, за да се предотврати ново разпространение на заболяването по-късно, допълни той.


18: 38 Коронавирусът взе първа жертва сред френските медици

Френски католически свещеници в Марсилия прибират стрийминг оборудването си, след като са отслужили неделната си литургия онлайн.

Епидемията от коронавирус взе първата си жертва сред френските медици, съобщи днес министърът на здравеопазването Оливие Веран. Починалият лекар е бил специалист от спешното отделение на болница в Компиен. Същевременно френската верига супермаркети Ошан (Auchan) обяви бонус от 1000 евро за 65 0000-те си служители заради работата им по време на кризата. Правителството може да предостави "бонус за присъствие" в условията на епидемията, който няма да се облага с данъци, за граждани, които не могат да работят дистанционно и продължават да извършват служебната си дейност. "Призоваваме гражданите да продължат да се мобилизат, за да поддържаме икономиката си работеща. Не заради икономически цели или бюджети, а тъй като само едно липсващо звено може да провали цялата производстена система", каза Веран. 


18:22 Германия ще забрани контактите между повече от двама души

В борбата с коронавируса германските федерални и регионални власти планират да издадат заповед за забрана на контактите между повече от двама души. Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на провинциите се споразумели за мярката в конферентен телефонен разговор днес. Изключения ще се позволяват само за членове на семейства и хора, живеещи в едно и също домакинство. Отделно днес Европейската комисия утвърди две германски програми за кредити с цел подпомагане на предприятията. Вчера Брюксел одобри френски план, предвиждащ гаранции от 300 милиарда евро по кредити, отпускани от банките на предприятия, засегнати от коронавируса. Германия представи пред Комисията две програми за кредити, задействани с посредничеството на германската банка за развитие "Кредитанщалт фюр Видерауфбау" (КФВ). На 13 март Германия обяви, че ще отпусне най-малко 550 милиарда евро като кредити за предприятия с финансови проблеми заради пандемията от коронавирус. Но според законопроект правителството е решило да иде още по-далеч, като вдигне тавана на 822 милиарда евро поради все по-бързото разпространение на вируса в страната. Очаква се проектът да бъде приет от министрите в понеделник, а през следващите дни - подложен на гласуване в парламента.

Ангела Меркел

18:10 Чехия затваря границите си за всякакво преминаване на хора "за дълго време"

Чехия възнамерява да държи затворени границите си за всякакво влизане и излизане на хора "в продължение на много месеци", каза епидемиологът Роман Примула Той е заместник на здравния министър и е шеф на чешкия кризисен щаб за борба срещу коронавируса. Чужденци ще могат да напускат страната, но няма да им се разрешава да се върнат обратно. Изключение ще се прави само за хора от крайграничните райони, които пътуват всеки ден на работа в Германия и Австрия. Ако обаче се констатира, че други се опитват да си възползват от тази възможност, тя също ще бъде затворена, каза вътрешният министър Ян Хамачек. Камиони с шофьорите им ще могат да преминават през граничните КПП, за да не се спира потокът от стоки. Примула отбеляза, че темпът на нарастване на заразата се забавя и изрази надежда, че общият брой на регистрираните случаи няма да надхвърли 10 000. До тази сутрин в страната с население от 10,7 млн. души са констатирани 1047 заразени - със 158 повече от вчера.


17:30 Организация за социално подпомагане ще посреща нуждите на самотните възрастни в Турция

Турското министерство на вътрешните работи обяви забрана за излизане навън на гражданите над 65-годишна възраст, както и на онези, които страдат от хронични заболявания, в опит да ги предпази от рисковете на коронавируса. Мярката е в сила от полунощ. Това е едно от най-радикалните действия, които турските власти предприеха досега в борбата срещу новия коронавирус. Според статистиките в Турция около 7,5 милиона души са на възраст над 65 години. Нуждите на самотно живеещите възрастни, които нямат право да излизат навън, ще се посрещат от специализирана организация, наречена Група за социална подкрепа "Вефа" /дълг, преданост/, която ще функционира в системата на околийските и окръжните управления, съобщи вътрешното министерство на страната.

Ресторантите в Истанбул са празни. Могат само да доставят храна по домовете.

16: 09 Сингапур затваря изцяло границите си след първи два смъртни случая

Сингапур затваря от вторник изцяло границите си, след като там бяха регистрирани първите два смъртни случая вследствие на коноранируса. Властите вече забраниха достъпа за граждани на няколко държави и изискват от всички краткосрочно пребиваващи да спазват 14-дневна домашна карантина. От 24 март обаче правителството забранява на всички тях да влизат или преминават транзитно през града-държава.


15:56 Русия изпраща медицинска помощ на Италия

Руската армия започва от днес да изпраща медицинска помощ на Италия в борбата с коронавируса след съответната заповед на президента Владимир Путин, съобщи руското министерство на отбраната. Путин разговаря вчера с италианския премиер Джузепе Конте и е предложил мобилни единици за дезинфекция и специалисти в помощ на най-тежко засегнатите италиански региони, съобщи снощи Кремъл. Военни самолети ще откарат в Италия осем мобилни екипа от военни лекари и медицински сестри, специални дезинфекциращи автомобили и друго медицинско оборудване. Русия ще изпрати и около 100 военни специалисти по вирусология и епидемиология, допълва агенция Интерфакс. Русия съобщи за 306 случая на Ковид-19, повечето от които са в Москва. Засега в страната няма смъртни случаи. Италия съобщи вчера за близо 800 смъртни случая за едно денонощие, което е прави най-тежко засегнатата страна в света с близо 5000 жертви на вируса.


14:20 Близо 1 милиард хора по света са затворени по домовете си

Близо 1 милиард хора по света са затворени по домовете си заради извъредните мерки на страните срещу коронавируса, предаде днес Франс прес. Пандемията парализира живота на планетата. Броят на починалите надхвърли 13 хиляди, а на заразените - 300 000. Според данните на агенцията над 900 милиона са затворени у дома в 35 страни на света, а 600 милиона от тях са под пълна блокада.

Гледка от опустелия Единбург след затварянето на барове и ресторанти.

13:28 Аятолах умира, но помощ от САЩ не взема

Върховният ирански лидер Али Хаменей днес отказа помощта, предложена от САЩ за борба с коронавируса, и спомена конспиративната теория, че вирусът може би е създаден в американски лаборатории. Иран е подложен на тежки американски санкции, които не позволяват на страната да продава петрола си и да участва в световните финансови пазари. През последните дни иранските длъжностни лица все по-силно критикуват санкционния режим, но 80-годишният Хаменей предпочете да се позове на конспиративната теория, използвана и от китайски представители. "Може би лекарството, което предлагате, е начин вирусът да бъде разпространен още повече. Или ако изпратите терапевти и лекари, може би това ще бъде с цел те да наблюдават ефекта от отровата, тъй като се твърди, че част от вируса е направена за Иран", заяви Хаменей.

Али Хаменей

10:17 Румъния потвърди първия смъртен случай на заразен с коронавирус в страната

Румънското правителство потвърди днес първия случай на починал пациент, заразен с новия коронавирус. Жертвата е 67-годишен мъж, терминално болен от рак. На 18 март е било установено, че човекът е заразен с коронавирус. Той е бил лекуван в болница в южния румънски град Крайова. Румъния е регистрирала досега 367 случаи на инфектирани с новия коронавирус лица. Страната обяви извънредно положение на 16 март.


10:40 Китай ще отклонява международните полети до Пекин към други летища 

Китайското управление за гражданска авиации съобщи, че от утре всички международни полети до Пекин ще бъдат отклонявани към 12 други летища като част от мерките за справяне с коронавируса. Полетите ще бъдат пренасочвани към летище Шанхай Пудун и летищата в Нанкин, Тянцзин, Далян, Цзинан, Циндао, Сиан, Шънян, Чжънчжоу, Тайюан, Хохот и Шъцзячжуан. При пристигането си пътниците ще бъдат преглеждани и тези, които отговарят на карантинните условия, ще могат да се качат отново в самолета и да отпътуват за Пекин, уточни авиационният регулатор. Китайските здравни власти съобщиха за общо 45 нови случая на внесена от чужбина зараза с Ковид-19 вчера, като 13 от тях са в Пекин.

Производството постепенно се възстановява в затворените доскоро китайски заводи.

09:05 Бивш полузащитник на Манчестър Юнайтед с коронавирус

Бившият полузащитник на Манчестър Юнайтед Маруан Фелайни е заразен с коронавирус, съобщи Сина Спорт. Белгиецът играе за китайския Шандонг Лунен и е първият футболист в китайската Суперлига, диагностициран със заболяването. Фелайни е бил на подготвителен лагер със своя отбор преди старта на китайското първенство, а след завръщането на отбора с влак в провинция Цзинян е дал положителна проба за коронавируса.

 

7:42 Ще следят германците чрез мобилните им устройства

Здравното министерство на Германия планира по-строги правила за защита на гражданите в условията на пандемията. Сред новите предложения е разрешаване на властите да следят гражданите по данните от мобилните им устройства. Пакетът мерки ще задължи мобилните оператори да разкриват местоположението на гражданите, които са били в контакт с носители на опасна инфекция, подобна на новия коронавирус.


7:34 Италия затваря маловажните производства до 3 април

Кубински лекари се готвят да заминат за Италия в помощ на колегите си.

Премиерът на Италия Джузепе Конте каза вчера, че всички предприятия в страната трябва да бъдат затворени до 3 април с изключение на тези, които са от значение за поддържането на живота . По думите му това е най-тежката криза в Италия след Втората световна война. Във видеообръщение по Фейсбук Конте казва, че "ще бъдат оставени само производствените дейности, които са жизнено важни за националното производство". Супермаркети, аптеки, пощи и банки ще останат отворени и ще бъде запазен основният транспорт.


7:20 46 нови случая в Китай. Всички без 1 са от чужбина

Китайски медицински доставки пристигат на летището в Атина.

Нови 46 случая с коронавируса са регистрирани в събота на територията на континентален Китай, като всички с изключение на един са привнесени от чужбина. Това съобщи днес националната здравна комисия. В петък бяха констатирани 41 случая. От началото на епидемията в Китай са диагностицирани 81 054 заразени, 3261 смъртни случая, вкл. шест вчера.


02:07 Великобритания е само с "две или три седмици"  след Италия в разпространението на вируса, казва Борис Джонсън

Каси с бира "Корона" по рафтовете на супермаркет "Теско" в Лондон. Великобритания затвори барове и ресторанти.

Великобритания изостава само с "две или три седмици" от Италия в разпространението на коронавируса, твърди британският премиер Борис Джонсън в изявление за пресата. В изявлението си, цитирано днес от "Сънди телеграф" и други вестници, Джонсън изказва опасението, че националната здравна система ще бъде претоварена, "ако не действаме и ако не положим героични и колективни национални усилия да забавим разпространението" на вируса. По данни от вчера смъртните случаи в Италия станаха почти 5000, докато в Обединеното кралство са 233. "Италианците имат великолепна система за здравеопазване. И даже техните лекари и сестри бяха изключително претоварени", каза премиерът. От петък във Великобритания са затворени пъбовете, ресторантите, театрите, кината и фитнес залите. Поетапно биват затваряни и магазини.


00:30 В Йордания ограничи придвижването на хора; затвор застрашава нарушителите

Със сирени вчера в Йордания бе оповестено началото на ограничителен режим за придвижване из страната освен за неотложни нужди. Всеки, който нарушава режима за възпиране на разпространението на коронавируса, подлежи на наказание до една година затвор, обяви армията. Полицейският час е за неопределен срок. Йордания е затворила границите си със Сирия, Ирак, Египет и Израел още от вторник. Заразените в кралството са вече 99 по данни от вчера. От днес през следващите две седмици в Обединените арабски емирства е забранено хора да ходят на плажове, паркове, басейни и фитнес зали. През този период на ресторантите и кафенетата е позволено да работят до 20 на сто от капацитета си и да осигурят поне два отстояние между клиентите.
Международно признатото правителство на Либия обяви вчера полицейски час от 18 ч. до 6 ч. сутринта. Засега в страната не е потвърден случай на зараза с коронавируса.


00:05 От 56 до 233 се е увеличил за денонощие броят на починалите във Великобритания

Броят на починалите от коронавируса във Великобритания е нараснал за едно денонощие от 56 на 233 обяви днес националната здравна служба. Броят на заразените е 5018, докато предния ден те са били 3983.

Последните данни за коронавируса по света можете да следите тук.

---

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Би Би Си, Си Ен Ен, ТАСС.