В условията на коронавирусната криза над 70 на сто от жителите на Полша смятат за необходимо президентските избори в страната, насрочени за май, да бъдат отложени. Това показват данни от анкета, разпространени днес от радио Ер Ем Еф, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според тях 71,7 на сто от запитаните са на мнение, че заради епидемията вотът трябва да бъде отложен, а едва 16,1 процента предпочитат избори през май.

Полското правителство не вижда засега никакви причини за обявяване на извънредно положение и отлагане на изборите. Последното е невъзможно без извънредно положение, заяви днес в ефира на телевизия Те Ве Ен 24 Михал Дворчик, шеф на правителствената канцелария.

В условията на борба с епидемията полската държава функционира на база на съответните "закони, които не нарушават гражданските права и не въвеждат нито един от режимите на извънредно положение, няма никакви правни основания за отлагане на изборите", подчерта той.

Първият изборен тур е насрочен за 10 май; при положение че никой кандидат не събере 50 на сто от гласовете, на 24 май би трябвало да има втори тур с участието на двамата с най-голяма подкрепа. Сегашният президент Анджей Дуда и други кандидати отмениха срещите си с избирателите в рамките на фактически замразената вече кампания.

Фаворит според последното допитване е Дуда, за когото смятат да гласуват 42,7 на сто от анкетираните. На втора позиция е Малгожата Кидава-Блонска от опозиционната партия "Гражданска платформа", подкрепяна от 16,6 процента участвали в анкетата. Последен в тройката е Владислав Кошиняк-Камиш от Полската селска партия с 8,7 на сто от гласовете.

Броят на заразените с коронавируса в Полша е достигнал 649. Седмина са починали. В болници се лекуват към днешна дата 1084 пациенти със симптоми, подобни на характерните за Ковид-19. Близо 48 000 души, контактували със заразени, са под карантина по домовете си. Над 80 000 са поставени под карантина вкъщи през последните три дни след завръщане от чужбина. Над 58 000 са поставени под наблюдение от епидемиолозите.