Първият тест за коронавирус на германската канцлерка Ангела Меркел е отрицателен, съобщи днес за агенция ДПА говорителят на кабинета Щефен Зайберт.

"Резултатът от теста, направен днес, е отрицателен", каза Зайберт.

Той допълни, че в следващите дни ще бъдат направени нови тестове.

Меркел взе решение да се самоизолира у дома, след като стана ясно, че лекарят, който в петък й направи профилактично ваксина срещу пневмококи, е заразен с коронавирус.

Зайберт посочи, че Меркел се чувства добре и е участвала в правителствено заседание онлайн. Меркел реши да остане вкъщи по съвет на лекари от института по вирусология "Роберт Кох".

По-рано министърът на здравеопазването Йенс Шпан призова гражданите над 60-годишна възраст да си направят същата ваксина срещу пневмококи, които са един от причинителите на извънболнична пневмония, за да избегнат допълнителни рискове, в случай на зараза с коронавирус.

Междувременно директорът на „Роберт Кох“ Лотар Вайлер изрази предпазлив оптимизъм, че мерките, които Германия взе с ограничаване на движението на хората, дават положителен резултат и разпространението на болестта се е забавило.

"Виждаме, че кривата леко се изравнява, но засега това е видно само от ежедневните ни анализи, за да сме сигурни, че тенденцията е вярна, ще трябва да мине повече време. В сряда ще можем да кажем с по-голяма сигурност", заяви Вайлер. "Ако това се потвърди, мерките трябва да продължат да се спазват стриктно до сваляне на кривата на нива, които могат да бъдат контролирани".

Той попари надеждите за скорошна ваксина, като заяви, че най-рано ваксина срещу този вирус е реалистично да има едва догодина напролет.

"Ще се радвам, ако съм сбъркал, но това е реалистичното очакване засега", заяви той.

Според Вайлер пандемията ще трае поне две години, докато отшуми, но с нарастване на броя на заразените и оздравелите от вируса опасността ще отслабва. По данни на института 22600 германци са заразени. 86 са смъртните случаи. 2800 са напълно оздравели. Броят на оздравелите обаче е много по-висок вероятно, каза още Вайлер, тъй като и броят на заразени без симптоми не е обхванат напълно.