Белия дом лансира публично-частен консорциум, чиято задача е да впрегне суперкомпютрите в ограничаването на разпространението на новия коронавирус, съобщава интернет изданието The Hill.

Групата ще бъде водена от Службата за научна и технологична политика на Белия дом, Министерството на енергетиката и Ай Би Ем (IBM).

В консорциума влизат още "Амазон уеб сървиси" (Amazon Web Services), "Майкрософт"  (Microsoft), "Гугъл клауд" (Google Cloud), Масачузетският технологичен институт (MIT) и НАСА (NASA).

Изследователи ще могат да правят предложения на консорциума за изследвания във връзка с коронавируса. Консорциумът ще използва 16 системи на негово разположение да извърши барзо изчисленията и да извърши експерименти, които иначе биха отнели години.

Суперкомпютрите вече бяха използвани в изследването на коронавируса, с който вече са заразени над 35 000 души в САЩ.

Изследователи в Университета на Тенеси в сътрудничество с Ай Би Ем направиха скрийнинг на  8000 съединения, за да намерят тези от тях, които е най-вероятно да направят неспособен протеина в коронавируса да се прикрепи към човешките клетки. Така броят на тези съединения е бил съкратен до управляемите и подаващи се на изследване 77.