Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че иска да отвори страната отново за бизнес в рамките на седмици, а не месеци, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Без да цитира източници, Тръмп каза, че продължаващите затваряния на предприятия могат да доведат до повече смъртни случаи, отколкото пандемията от коронавируса.

"Ние не можем да си позволим лечението да бъде по-лошо от проблема", заяви Тръмп на брифинг и допълни: "Ние трябва да отворим страната си, защото това причинява проблеми, които според мен може да са далеч по-големи."

Тръмп призна, че това си има цена, но заяви, че ако блокирането на икономиката се проточи с месеци, тогава би имало "вероятно повече смърт, отколкото от каквото и да било, което говорим по отношение на вируса".

През следващата седмица завършва 15-дневният период на ограничения, наложени от американското правителство, включително и върху пътуванията с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, припомня Ройтерс.

Тръмп подписа вчера декрет, с който цели да предотврати презапасяването и спекулативното повишаване на цените на стоките, нужни за борбата срещу разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс.

"Това изпраща силно послание - ние няма да позволим на онези, които трупат жизненоважни продукти, и на спекулантите да навредят на здравето на Америка в този момент на нужда", написа в туитър прессекретарят на Белия дом Стефани Гришъм.