Във Великобритания настана объркване, след като премиерът Борис Джонсън нареди триседмично спиране на всички несъществени дейности като мярка за борба с разпространението на новия коронавирус, предава Асошиейтед прес.

Правителството каза на повечето магазини да затворят, забрани събирането на трима или повече хора и каза, че всички освен основните работници могат да напускат дома си само за да си купят храна и лекарства или да спортуват.

Кадри обаче показават претъпкани влакове по някои линии на лондонското метро във вторник сред объркване за това кой все още може да ходи на работа.

Кметът на Лондон Садик Кан написа в туитър:

„Не мога да кажа това по-категорично: сега трябва да спрем всякакво несъществено използване на обществения транспорт. Работодатели, моля, подкрепете персонала си да работи от дома, освен ако това не е абсолютно необходимо. Пренебрегването на тези правила означава повече загубени животи."

 

 

Правителството казва, че полицията ще има правомощия да разгонва незаконни събирания и да глобява хора, които заобикалят правилата. Но някои изразиха съмнения - блокадата може да бъде наложена.