Банката на Русия препоръча кредитните институции да вземат превантивни мерки за противодействие на коронавируса, включително ограничаване на получаването и изтеглянето на пари от банкомати със затворен кръг, съобщава ТАСС.

Дизайнът на тези устройства предвижда затворен цикъл на парично обращение: получаване на банкноти от един клиент и издаване на същите банкноти на друг без обработка в банката.

"Освен това се предлага редовно да се извършва превантивна дезинфекция на устройства за превод на пари, както и на банкомати и терминали, разположени в помещенията на кредитна институция и, ако е възможно, извън нея", се казва в съобщението.

Регулаторът също така препоръчва банките, преди да дадат пари на клиентите или да ги заредят в терминали и банкомати, да държат банкнотите у себе си за период, който гарантира смърт на вируса.

"Банката на Русия също препоръчва банките, когато работят с клиенти, да обръщат внимание на приоритетното използване на безкасов начин на плащане за стоки и услуги: онлайн преводи и безконтактни плащания с карти", каза нейната пресслужба.