Броят на случаите на коронавирус в Италия вероятно е 10 пъти по-висок от официалния сбор от почти 64 000, казва шефът на агенцията, която събира данните, предаде Блумбърг.

Последните данни показват, че 6077 души са починали от инфекцията само за един месец, което прави Италия най-засегнатата страна в света. В нея починалите вече са близо два пъти повече, отколкото в Китай, където вирусът се появи през миналата година.

Тестът за болестта обаче често е ограничен до хора, които търсят болнична помощ, което означава, че хиляди случаи със сигурност са останали неоткрити.

"Съотношение на един установен случай на всеки 10 е достоверно", каза Анджело Борели, ръководител на Агенцията за гражданска защита, пред вестник La Repubblica, като посочва, че вярва, че в страната могат да бъдат заразени 640 000 души.


Той каза, че най-голямата трудност пред Италия е недостигът на маски и апарати за обдишване.

Италия се опитва да внася запаси от чужбина, но Борели заяви, че държави като Индия, Румъния, Русия и Турция са спрели подобни продажби.

"Свързваме се с посолствата, но се опасявам, че няма да пристигнат повече маски от чужбина", каза той.

Изглежда сигурно, че епидемията може да доведе до крах и без това крехката икономика на Италия, обременена с второто по големина съотношение на дълг към БВП в ЕС.

Правителството иска Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), спасителният фонд за държавите членки от еврозоната да бъде разгърнат без ограничения. Фондът има максимален кредитен капацитет от 500 милиарда евро и записан капитал от 702 милиарда евро. Но помощта от него е обвързана с болезнени програми за финансово оздравяване.

ЕМС може да помогне на страните от еврозоната само при условие, че коригират икономическите си политики за преодоляване на проблемите, които са ги накарали да потърсят финансова помощ.

Италианският заместник-министър на икономиката Антонио Мисиани каза пред Ройтерс, че спешността на ситуацията с коронавируса прави подобни ограничения излишни.

"Единственото приемливо условие е използването на ресурсите на ЕМС за управление на извънредните ситуации, свързани със здравето и икономиката", каза той, предпоставяйки възможна битка с Брюксел за това как най-добре да излезе от кризата.