Учени от Сингапур твърдят, че са разработили метод за изследване на генетични промени и той ще забърза тестването на ваксини срещу коронавируса, който вече взе над 16 000 жертви в световен мащаб, предаде Ройтерс.

Експертите от държавния Duke-NUS Medical School уверяват, че технологията им се нуждае само от няколко дни, за да изследва потенциалните ваксини, осигурени от Arcturus Therapeutics - американска биотехнологична компания, която си партнира с училището по време на тестовия период.

При нормални обстоятелства за това щяха да са необходими месеци.

"Може да познаем от начина, по който се изменят гените - които гени са включени, кои са изключени", заяви Ой Ен Еон - заместник-директор на инфекциозната програма в университета.

Бързата оценка на такива промени, предизвикани от ваксина, позволява на учените да определят нейната ефективност и странични ефекти, вместо да разчитат само на реакцията на хората, които я получават, добави той.

В момента няма одобрени лекарства или ваксини срещу вируса, като повечето пациенти получават само поддържаща грижа, като помощ при затруднено дишане. 

Експертите казват, че изработването на ваксина може да отнеме година или повече. Ой обяви, че планира да започне опити върху мишки след около седмица, като тестове с хора се очакват през втората половина на годината.

Фармацевтичните фирми и изследователи по целия свят се надпреварват да разработват ваксини и лечения срещу вируса, който вече е заразил над 377 000 души в целия свят.

Тези усилия включват експерименталния антивирусен препарат ремдезивир на Gilead Sciences Inc и плазмена терапия от японската компания Takeda Pharmaceutical Co.

Сингапур получи световно признание, след като пръв успя да открие вирусни антитела дори при пациенти, които вече се бяха възстановили, което е от решаващо значение в усилията за ограничаване на заразата.

От откриването до лицензирането на ваксините в миналото можеше да минат повече от 10 години, но според Ой науката вече може да предложи много по-бърз отговор на заразата.

"Всички се надпреварват, но сякаш ние пишем наръчника, докато играта продължава", добави той.