Индийският премиер Нарендра Моди постанови 21-дневна пълна домашна карантина, предаде "Ню Йорк Таймс".

Това се отнася за цялата страна - всички 1,3 милиарда души са задължени да останат вътре в домовете си в продължение на поне три седмици, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Нареждането бе обявено ден след като властите забраниха вътрешните полети.

Моди заяви, че указът ще влезе в сила в полунощ.

"Ще има пълна забрана да излизате от домовете си", подчерта той. "Всеки район, всеки път, всяко село ще бъдат затворени. Ако не можете да се справите с тези 21 дни, тази страна ще се върне 21 години назад. Единственият вариант е социалното дистанциране, да останете далеч един от друг", каза премиерът. "Няма друг начин да избягаме от коронавируса".

Не е ясно как индийците ще могат да получат храна и други необходими запаси. Г-н Моди намекна, че правителствата и граждански общности ще помагат, но не даде подробности.

Въпреки че броят на съобщените случаи на коронавирус в Индия остава сравнително нисък (около 500), опасението е, че може да се повтори сценарият в Съединените щати, Европа или Китай, който би бил далеч по-катастрофален във втората по население нация в света. 

Моди също обеща да отдели около 2 милиарда долара за медицински апарати, изолационни помещения, вентилатори, интензивни отделения и обучение на медицински персонал за борба с пандемията.