Американският индустриален индекс, считан за основен показател за движението на местната икономика, Dow Jones отбеляза най-големия си дневен скок от 1933 г. насам. Нагоре са и всички други важни индекси, и то още преди да бъде обявено, че американското правителство и Сенатът са се споразумели за помощта от 2 трилиона долара за бизнеса в условията на безпрецентната криза. 

След като няколко пъти поред опитите на правителството и на Федералния резерв не трогнаха Уолстрийт, днес борсата регистрира забележителен успех. 

Dow Jones е индекс, който следи търговията с акции на 30-те най-големите американските дружества, които се търгуват свободно на борсата. Общият му скок за ден е цели 11% до малко над 20 700 пункта. 

Другият важен индекс - S&P 500, който следи 500-те най-големи компании, скочи с почти 10% до 2 447 пункта. Това пък е най-добрият ден на индекса от 2008 г. 

Покачаване има и за технологичните компании, или по-точно за специализирания индекс, който следи техните акции - NASDAQ. Той получи нови 8% отгоре. Това е най-доброто му представяне от 13 март на тази година, когато започна черната серия на пазарите.

Огромен скок прави и японският индекс "Никкей-225". Повлиян от споразумението, той дръпна с цели 8% и така изтри горчилката от отлагането на олимпийските игри в Токио вчера. Йената поевтиня допълнително, което ще заздрави японския износ. 

Очаквано добрите новини доведоха и до поскъпването на акциите на някои от най-големите индустриални гиганти на САЩ като авиокомпанията Boеing, която само преди седмица поиска държавна подкрепа, за да оцелее в кризата. Скокът е малко над 20%. Толкова бележи и енергийната корпорация Chevron. Като цяло денят беше най-добър за повечето енергийни предприятия.

Всичко това е чудесна новина за американския президент Доналд Тръмп, който зависи изключително много от добрата кондиция на пазарите. Той изкара по-голямата част от президентството си, хвалейки се с чудесната форма на местните борси, и сега му се налага да пази изключителен баланс между стимулите за икономиката и опитите за контрол върху разпространението на заразата. 

Все пак експертите на CNBC предупреждават, че пазарите продължават да бъдат твърде нестабилни и днешният скок може да бъде изтрит само с една грешна стъпка на правителството.