Софийската районна прокуратура вече води разследване срещу Владимир Каролев, съобщи БНТ.

Вчера следобед икономистът беше задържан в Разлог, тъй като е нарушил задължителната карантина. От Районната прокуратура в града казали за националната телевизия, че срещу него е образувано досъдебно производство по главата от Наказателния кодекс за престъпления срещу народното здраве и околната среда.

Прокурор Ружена Кондева пояснила пред БНТ, че, въпреки че се намира в ареста в Разлог, досъдебното производство срещу Владимир Каролев се води от Софийската районна прокуратура (тъй като явно там е трябвало да изтърпява карантината, б.р.).

Той е задържан в Разлог, защото е открит на територията на общината. Каролев не е спазил 14-дневния срок на домашна карантина. Той е бил на посещение в Лондон, след което се е прибрал в дома си в София. На фейсбук страницата си обаче самият Каролев е качил снимка и информация, че е отишъл в Разлог. По-късно се е качил и се е разходил в Пирин планина над Банско, което категорично нарушава наложената мярка - издадената заповед за спазване на карантина, смятат от държавното обвинение.

Отново на фейсбук страницата си икономистът поясни, че двама полицейски служители са го търсили в офисите му в София, не са успели да го намерят, след което е открит в Разлог, където е разпитан и задържан за 24 часа. Икономистът е категоричен, че не е нарушил никакви забрани и затова ще заведе дело срещу държавата в Страсбург.

Както Клуб Z писа, всеки ден на сайтовете на прокуратурата се появяват съобщения за стотици досъдебни производства по член 355, ал. 2 от НК - за нарушаване на карантината. Той бе сериозно "ожесточен" само преди 10-ина дни и вече предвижда до 5 години затвор.