Страните от Г-20 ще инжектират 5 трилиона долара в световната икономика за преодоляване на последиците от коронавируса, се казва в декларация, разпространена след днешната видеоконферентна среща на лидерите на групата, цитирана от световните агенции. Г-20 ще продължи мащабната финансова подкрепа и съвместните им действия ще увеличат нейния ефект, ще осигурят взаимодействие и обща синергия, е посочено в документа. Лидерите от Г-20 ще поискат финансовите министри и централните банкери да координират действията си редовно с международните организации за разработка на план за действие в отговор на коронавируса. 


16:15 ч.: Идлиб е пред "бавно цунами" от COVID-19

COVID-19 се е насочил към раздираната от военни конфликти провинция Идлиб като "баво цунами" и може да отнеме живота на десетки хиляди души, споделя Световната здравна организация (СЗО), предаде "Си Ен Ен". Трите милиона души, които в момента населяват провинцията, без друго едва оцеляват покрай липсата на лекарства. Според организацията Идлиб е сред най-уязвимите зони от епидемията от COVID-19.


15:30 ч.: СЗО: Дистанцирането "печели време", но няма да спрем COVID-19 без масови тестове

Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

 

Главният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус обяви в сряда, че мерки като социалното дистанциране "печелят време", но трябва да бъдат придружени с масови тестове в държавите, за да може пандемията да бъде контролирана, предаде "Бизнес инсайдър".


15:00 ч.: Пандемията затвори и Божи гроб

Коронавирусът затвори и Божи гроб в Йерусалим. Храмът на Гроба Господен е затворен за една седмица заради пандемията от коронавирус, съобщи представителят на Асамблеята на католическите ординарии в Светите земи Абу Насър. „Църквата на Гроба Господен е затворена от 17:00 часа в сряда. Разбира се, църковните водачи изразиха разбиране. Първоначално се прие, че указът е валиден за една седмица, въпреки че никой не знае колко дълго ще продължи тази криза”, каза Абу Насър.


14:40 ч.:Тест на Бош за коронавирус дава сигурен резултат за 2 часа

Концернът „Бош“ е развил успешен скоростен тест за болестта, с който може да се разбере със сигурност дали един пациент е заразен в рамките на 2 часа и половина.ТТестът ще бъде предоставен за ползване през април. След това ще бъде пуснат и на европейския пазар, както и извън Европа. За теста се използва молекулярна диагностика и уредът Vivalytic на Bosch Healthcare Solutions. Това е първият напълно автоматизиран процес по тестване и може директно да се използва от всякакви медицински институции, без да се налага скъпият и отнемащ ценно време транспорт на проби.


14:30 ч.: S&P: Икономиката на еврозоната ще се свие с 2% заради коронавируса

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи прогнозата си за растежа на икономиките в еврозоната през 2020 година и вече очаква свиване от 2 на сто. Еврозоната и Великобритания ще изпаднат в рецесия. "Очакваме спад на общия брутен вътрешен продукт (БВП) с близо 2 на сто през тази година заради икономическите последици от пандемията от новия коронавирус. Това означава свиване на реалния БВП с 420 милиарда евро през 2020 година в сравнение с предишната ни прогноза от ноември 2019 година. Залагаме на постепенно възстановяване на икономиката минимум с 3 на сто увеличение на БВП през 2021 година", се казва в анализа на "Стандард енд Пуърс"Икономиката на Германия, най-голямата в еврозоната, може да се свие с цели 10 процента през тази година заради коронавируса. Това е най-лошият сценарий, при който изолацията продължава до края на юни, прогнозира днес Германският икономически институт (IW). "Промишленият сектор ще бъде още по-тежко засегнат със спад от 18 процента. В този случай кризата би могла да продължи до края на годината", предупреждава институтът.


14:16 ч.: Виетнам праща десетки хиляди върнали се от чужбина в карантинни лагери

Стюардеси на виетнамски самолет, долетял от Япония в Кам Ран, се качват на автобус, който ще ги откара в карантинен лагер.

Виетнам изпраща десетки хиляди свои граждани, завръщащи се от чужбина, в карантинни лагери, предаде Ройтерс. Прибиращите се бягат от разпространението на коронавируса в САЩ и в Европа. Макар да е една от по-бедните страни в Югоизточна Азия, разпространението на инфекцията е по-малко, отколкото сред съседите му, отбелязва агенцията. До четвъртък броят на карантинираните виетнамци е бил 44 955. Половината от тях са в управлявани от военните центрове. “Всички [пристигащи] пътници преминават през скрининг”, казва медицински служител в Ханой пред Ройтерс. “Тези със симптоми отиват в болница, останалите са изпращани в карантинни лагери, където споделят стая с от 10 до 20 души от същия полет.” Виетнам, който има население от над 95 милиона души, досега е съобщил за само 148 заразени и нито един починал. Според здравното министерство тестове са направени на 30 000 души.


13:33 ч.: ЕЦБ отвори пътя към печането на пари

Европейската централна банка (ЕЦБ) премахва ограниченията, налагащи лимит на изкупуването й на облигации от отделните страни в еврозоната. По този начин се проправя път за евентуално неограничено печатане на пари в отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Придобиването на облигации бе ограничено до 33 процента от дълговите книжа на всяка страна от еврозоната. Този праг скоро ще бъде достигнат при дълговите книжа на Германия и някои по-малки държави. 

13:30 ч., Reuters: Броят на молбите за помощи за безработни може да е скочил до 4 милиона в САЩ

Броят на американците, кандидатствали за помощи за безработни, може да е стигнал до 4 милиона заради затворените от мерките срещу коронавируса бизнеси. Според допитване на Ройтерс до икономисти първоначалните заявления за щатски помощи за безработните вероятно са скочили до 1 милион само през седмицата, която завърши на 21 март. Това значително надминава предишния рекорд от 695 000 такива заявления, поставен през 1982 г. Оценките в проучването достигаха до 4 милиона - число, в сравнение с което 281 хилядите заявления през седмицата до 14 март приличат на джудже, коментира Ройтерс. Сайтовете на службите по заетостта в много щати се сринаха заради силния трафик, предаде тя. Губернаторите на 18 щата, в които живее половината от населението на страната, наредиха то да остане по домовете си. Преди кризата САЩ имаха 3,5% безработица. Президентът Доналд Тръмп предупреди, че в най-лошите сценарии тя може да скочи до 20%.


13:02 ч.: Спекуланти вдигат международните цени на маски и тестове, казва външната министърка на Испания

Аранча Гонсалес

На световния пазар за медински консумативи, необходими за борба с пандемията от коронавирус, като предпазни маски и тестове има голяма спекула, което вдига цените. Това заяви днес външният министър на Испания Аранча Гонсалес. Посредниците спекулират, както и производителите, каза тя в интервю за местно радио. Когато има повече търсене, отколкото предлагане, цените растат, както се случва сега, припомни министърката. Тя добави, че премиерът Педро Санчес ще предложи партньорите в ЕС и Г-20 да установят начини за споделяне на информация, за да подсилят борбата с пандемията.


10:05 ч.: "Епъл" ще осигури над 10 милиона медицински маски за САЩ и най-засегнатите европейски страни

Тим Кук

Американската компания "Епъл" (Apple) ще предостави над 10 милиона медицински маски на властите в САЩ и в европейските страни, които са най-силно засегнати от пандемията от COVID-19. Това написа в туитър главният изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук. "С гордост съобщавам, че имаме възможност да заделим 10 милиона маски за САЩ и няколко милиона за най-пострадалите региони в Европа. Сега нашият екип работи по доставките на маските", каза Кук. Към днешна дата новият коронавирус е разпространен в над 150 страни по света. С него са заразени над 440 000 души, установени са над 20 000 смъртни случая. Според информация от университета "Джон Хопкинс" в САЩ заразените с COVID-19 са над 62 000, починалите са 8930, а 354 са излекувани.


10:02 ч.: 45 тона медицинско оборудване пристигна в Букурещ от Сеул

Четиридесет и пет тона медицинско оборудване, закупено от Южна Корея, пристигна днес на летище "Отопени" в румънската столица, предаде агенция Аджерпрес. Министерството на отбраната информира в профила си във фейсбук, че транспортът е бил осигурен със самолет "С-17 Глоубмастър III" в рамките на квотата за летателни часове, определени за Румъния като страна членка на Многонационалната инициатива за стратегически въздушен транспорт на НАТО. Медицинското оборудване, което включва 100 000 защитни гащеризона, е закупено от румънската държава чрез Националния офис за централизирани покупки в рамките на усилията за борба с последиците от пандемията от COVID-19.


8:40 ч.: 4995 нови заразени в Германия за ден

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил до 36 508, а 198 души са починали от болестта по данни от днес на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс. Случаите са се увеличили с 4995 спрямо предишния ден, а броят на смъртните случаи е нараснал с 50.

7:50 ч.: СЗО: В Идлиб, Сирия, вече се тества за коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че в сирийската провинция Идлиб, която е последният бастион на бунтовниците срещу правителството на Башар Асад, са започнали системни тестове за коронавируса, предаде ДПА. Резултатите от първите четири проби са отрицателни. След доставените досега 300 тестови комплекта в лабораторията в Идлиб днес се очаква да пристигнат още 600, а за следващата седмица е предвидено да бъдат доставени допълнително 5000 комплекта. Пратени са също 10 хиляди чифта ръкавици, 1200 защитни костюма, 10 500 маски, 200 чифта очила и 900 щита за лице, се казва в съобщението на СЗО.

Във вторник специалният пратеник на ООН за Сирия Гаир Педешен призова враждуващите страни в Сирия незабавно да обявят примирие в цялата страна, за да може да започне борба с коронавируса. 

7:40 ч.: Испания удължи извънредното положение с 14 дни

Парламентът на Испания подкрепи искането на правителството за удължаване с две седмици на извънредното положение, което беше обявено на 14 март и позволи на кабинета да въведе национална карантина в опит да овладее разпространението на епидемията от коронавирус. В 350-местния парламент присъстваха физически по-малко от 50 депутати. Останалите гласуваха дистанционно, за да се намали рискът от заразяване. С удължаването извънредното положение в Испания ще продължи до 11 април, припомня БТА.

Правителството поиска удължаване на срока, след като през последните дни случаите на заразяване рязко се покачиха и сега са около 47 600. Страната е на второ място в света след Италия по брой починали - близо 3500 души.

7:20 ч.: Сенатът единодушно: САЩ ще стимулират икономиката си с 2,2 трилиона долара

Сенатът на САЩ прие плана за стимулиране на икономиката в размер на 2,2 трилиона долара за справяне с последствията от епидемията от новия коронавирус чрез помощи за работниците и фирмите и закупуване на спешно необходимо медицинско оборудване и пособия, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес и Ройтерс.

Законът беше одобрен с 96 гласа "за" и нито един "против" при необходими 60 в 100-местната горна камара на Конгреса. За да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп, той трябва да бъде приет и от Камарата на представителите, която ще го гласува утре.

7:00 ч.: Пентагонът спира движението на американските войски по света

Пентагонът обяви, че замразява за два месеца всички планирани движения на американски войски по света, включително дислоцирането и репатрирането на военнослужещи от местата на конфликти, заради епидемията от новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Марк Еспър нареди да се преустановят за 60 дни всички придвижвания на военни и цивилни служители на министерството и на живеещите с тях в чужбина членове на семействата им. Заповедта обхваща около 90 000 американски военни в чужбина и важи за всякакви учения, дислоцирания, предислоцирания и други придвижвания на военни части.

"Към днешна дата не се предвижда тази заповед да се отрази на изтеглянето на американските сили от Афганистан, което трябва да завърши 135 дни след подписването на споразумението", сключено с талибаните на 29 февруари, се казва в изявление на Пентагона.

Към 25 март Пентагонът е потвърдил 435 случая на заразяване с коронавируса сред свои военни и цивилни служители, членове на семействата им и подизпълнители на ведомството. Един подизпълнител е починал.


Последните данни за коронавируса по света можете да следите тук.

---

В хрониката са използвани информации на БТА, АП, ДПА, Ройтерс, Франс прес, Би Би Си, Си Ен Ен, ТАСС.