Футболистите на "Барселона" са се разделили на три лагера заради предложението на клуба за намаляване на заплатите, пише каталунският в. "Спорт". На "Камп Ноу" набелязаха мерки за намаляване на загубите от футболната карантина още през миналата седмица.

Ако забраната за футбол продължи през целия април, което почти сигурно ще се случи, "Барса" няма да може да изпълни бюджета си, заложен да надхвърли рекордните в историята на играта 1 милиард евро.

Една група футболисти, предимно чужденци с огромни възнаграждения, категорично отхвърлили предложението, твърди "Спорт". По непотвърдена информация "блаугранас" трябва да се откажат от около 70 процента от месечните си заплати.

Въпросните играчи изразили мнение, че напоследък клубът сам си е навредил, тъй като закупил футболисти, които не отговарят на класата и амбициите му. Затова и не смятали за нужно да се жертват.

Друга група, по твърдението на "Спорт" начело с Лео Меси и местни кадри, безусловно подкрепила плана. Асовете изявили желание веднага да подпишат допълнителните споразумения. 

В третата група попадат състезатели, които предпочели да пасуват в очакване на резолюция на Асоциацията на испанските футболисти. Формированието води преговори с Ла Лига и Испанската футболна федерация и скоро ще излезе със свой план.

Очаква се асоциацията да предложи на членовете си да се откажат от 10 процента от заплатите си. Това обаче е много малка стойност, която няма да помогне на клубовете. Говори се за безлихвени кредити, отпуснати с помощта на федерацията.

Президентът й Луис Рубиалес заяви, че ще осигури заеми на клубове от по-ниските нива. Те ще достигнат 4 млн. евро. Допълни, че ще бъдат безлихвени и могат да бъдат изплатени в рамките на две години. Някои отбори обмислят възможността да въведат почасовата работа.

“Ако сезонът не приключи до 30 юни, което е по-вероятно, ще има клубове, които няма да получат 100% от парите, идващи от телевизионни права”, обясни босът.

И добави, че може да осигури 500 млн. евро “за първодивизионни и втородивизионни клубове, които се нуждаят от 15-20 млн. евро сега”. 

Годишно "Барселона" плаща 642 милиона евро на играчите във всички спортове под шапката си - футбол, баскетбол, хандбал, водна топка и т.н. 507 млн. от тези пари отиват за футболистите от първия отбор.

Барса заработва по около 6 милиона евро на домакински мач от Шампионската лига. Тук влизат билети, продажба на фенски стоки и т.н. През миналата година музеят е донесъл на клуба 55 млн. приходи, а търговията с артикули е напълнила касата със 79 млн. В момента всичко това е замразено - не и разходите обаче.

Целият световен футбол взема кризисни мерки. Вчера германските колоси "Байерн" и "Борусия" обявиха, че играчите им са склонили да се откажат от 20 процента от заплатите си до подновяване на сезона. С тези пари ще се подпомогнат служителите на клубовете. Със същия процент се разделят и директорите.

Френската Лига 1 единодушно реши да предложи орязване на възнагражденията. 

Италиански клубове начело с "Ювентус" вече предлагат на звездите си нови договори, нв които заплатите им са орязани с 30 до 50 на сто.

За подобна мярка се говори и за английския футбол, клубовете в който връщат пари на притежателите на сезонни карти.