"Трябва да разстрелят всички, които бяха против влизането на България в еврозоната."

Това заяви пред бТВ известният бизнесмен Красимир Стойчев по повод на обявените от държавата икономически мерки в подкрепа на бизнеса заради кризата от коронавирус. 

Според него ясно се вижда, че държавите от еврозоната могат да разчитат на огромните средства, които Европейската централна банка раздава на държавите членки, а България в момента е оставена сама на себе си. 

Какво трябва да се направи? Според бизнесмена страната има спешна нужда от икономически борд към министър-председателя, който да може да управлява прехода в тази криза. 

"Този борд трябва да помогне на самонаетите лица, които са около 800 000 души в държавата. За всичко друго - среден и голям бизнес, да се решава ад хок и брутално - кой има нужда от помощ и кой не."

Без този борд според Стойчев нещата ще излязат извън контрол. Той даде пример с намаляването на приходите от ДДС, от акцизи, с падането на цената на петрола и с безпрецентната криза, която може да обхване НОИ. 

"Не може да се разпределят правомощия между министър на икономиката, министър на финансите. Той, министърът на финансите, като гледа какво се случва, трябва да си скубе косата, колкото му е останала. Икономически борд, който да действа като по време на френската революция - гилотината и това е."

Бизнесмът потвърди, че едно от възможните решения на проблемите е тегленето на нов външен дълг, който може да бъде и много голям. Според него той може да се равнява и на 50% от БВП - около 30 млрд. лв. Как ще се харчи ще зависи отново от икономическия борд. 

Що се касае до взетите вече мерки, Стойчев изрази съмнение, че те ще сработят. 

"Очевидно е, че е много утежняващо за бизнеса да приеме помощта от 60% от държавата за заплати на служителите и да плати другите 40%. Това са допълнителни разходи, а трябва да се плащат и осигуровки. Ще предпочетат да ги освободят и да ги пратят на борсата. Това са половинчати мерки."

За да се помогне на самонаетите лица, които все пак са работещи и създават БВП, според Стойчев трябва да се въведе мораториум върху плащанията и задълженията им.

"Досега само спираме лихвите и наказанията. Какво ще стане един месец след кризата - ще има натрупани задължения, няма да има предпазна мярка за наказанията и отново - фалити"

Според него драконовските мерки за ограничаването на заразата вършат работа само ако се помогне на икономиката. 

"Моделът на Импириъл колидж в Лондон показва, че ще има втори пик през септември или октомври. Ако разхлабим мерките през май или юни, проблемите пак ще дойдат."

И коментира вече известния случай с икономиста Владимир Каролев, който беше задържан за нарушаване на карантината. 

"Ако някой в Китай пробва номера на Владо Каролев и започне да си се разхожда, щеше да бъде разстрелян."