Малко след като правителственият проект за държавно подпомагане на бизнеси, засегнати от пандемията от коринавирус "изтече" в медиите, стана ясно, че някои сектори остават извън обхвата му. Макар самият проект да включва повече браншове от първоначално обявеното. От Българското конгресно бюро изпратиха протестно писмо, в което се посочва, че всички компании в сектора обявяват нулева година и въпреки разговорите с правителството, не попадат в постановлението.

Асоциацията включва над 35 малки и средни компании от събитийния и конгресен туризъм, занимаващи се с панаирно строителство, конгресни услуги, организиране и изпълнение на събития, наем на оборудване и доставка на услуги за търговски изложения и мероприятия и др. 

"Правителството оставя един от най-засегнатите сектори извън помощта за запазване на служители заради пандемията и въведеното извънредно положение", се посочва в декларацията. 

"Въпреки проведените редица разговори и срещи с Министерството на труда и социалната политика, Министерството на туризма и писмени предложения и експертни становища до други представители на правителството, браншът беше изключен от схемата за подпомагане на бизнеси, директно пострадали от кризата. Събитията и изложенията са един от най-засегнатите, с оглед забраната за провеждане на публични мероприятия и рестрикциите, наложени на обществото", допълват оттам.

И се аргументират:

С разпространението на COVID 19 и въвеждането на извънредно положение в страната на 13.03.2020 на практика затвори на 100% целия бранш за организиране и провеждане на събития и изложения без предупреждение.

Над 3000 наети човека и техните семейства остават изцяло на издръжка на работодателите в сферата, без те практически да имаме приходи от дейността си.

Фирмите посрещат откази и пренасрочване на 100% от събитията, планирани до 30.06.2020. Част от събитията се пренасрочват за 2021, което прави 2020 нулева година.

Силно обезпокоително е и, че има международни събития, които са пренасрочени от средата на септември 2020 за януари 2021, т.е. при клиентите има голяма несигурност включително към есента.

"Правителството, въпреки публичните си обещания, отказва да ни помогне да задържим служителите си и да се погрижим за тях, заявяват от Българското конгресно бюро", посочват от бранша.

И допълват, че голяма част от служителите имат специфични способности и квалификации и в повечето случаите са били обучени от компаниите. "Изпращането им на борсата за безработни ще означава загуба на най-ценния ни ресурс и нанасяне на огромни щети на целия сектор", се казва в становището.

Посочват още, че според данни на международната асоциация за изложбена индустрия "договори, на стойност най-малко 134 милиарда евро в световен мащаб не са сключени, тъй като събитията не са се състояли по план през второто тримесечие на 2020 г.".

С подобен призив излязоха днес и от Българската стопанска камара. Оттам изразиха задоволство, че прецизираните текстове на постановлението "до голяма степен отразяват направените от камарата предложения", но изброиха и какво според тях липсва в документа:

- организиране на конгреси и търговски изложения;

- приготвяне и доставяне на храна (за икономически оператори, обслужващи на работническите столове в предприятията и ученически такива, детските кухни и т. н.);

- търговия на едро (за икономически оператори, чиято дейност е напълно или частично преустановена, поради наложените епидемиологични мерки, затруднена логистика, драстично намалени обеми на работа);

- операции с недвижими имоти.

От Асоциация "Бълтарска книга" също се обърнаха за повощ с писмо до министъра на културата Боил Банов и до финансовия министър Владислав Горанов. Книжният бранш трудно се вписва в мерките, макар все още неприети и на ниво "проект". Според изчисленията на асоциацията е нужна подкрепа от 9 млн. лв. за бранша, става ясно от писмото. Целия текст можете да видите ТУК